Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), milyonlarca adayın katılımıyla gerçekleşti ve heyecan dolu bir atmosferde tamamlandı. Adaylar sınav salonlarında ter dökerken, aileler de dışarıda bekleyerek onlara destek oldular.

LGS tercih süreci bugün başladı LGS tercih süreci bugün başladı

Bu yıl 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu TYT, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 120 sorudan oluştu ve adaylara 165 dakika süre verildi. Sınav Türkiye'nin yanı sıra KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de de yapıldı. İlk oturumda 9 bin 855 binada ve 176 bin 851 salonda 438 bin 684 kişi görev aldı.

Yarın ise YKS'nin ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) gerçekleştirilecek. AYT'de adaylara Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere toplamda 160 soru sorulacak ve adaylara 180 dakika süre verilecek. Üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise yarın saat 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek.

YDT'ye İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça olmak üzere beş dilde girecek adayların sayısı da oldukça fazla. Engelli adaylar için ise sınav günlerinde toplamda 3 bin 127 okuyucu ve işaretleyici görev yapacak.

Adayların sınav saatinden en az bir saat 15 dakika önce sınav binalarında hazır olmaları gerekiyor. Ayrıca, T.C. kimlik kartını kaybeden veya nüfus cüzdanı olmayan adaylar için il/ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık bulundurulacak.

YKS sonuçları, 17 Temmuz'da açıklanacak. Bu süreçte adaylara ve ailelerine başarılar diliyoruz.

Kaynak: KARAR