2023'ün En Popüler Bebek İsimleri Belli Oldu: İşte En Çok Tercih Edilen Kız ve Erkek İsimleri 2023'ün En Popüler Bebek İsimleri Belli Oldu: İşte En Çok Tercih Edilen Kız ve Erkek İsimleri

Tarım ve Orman Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe koydu. AB mevzuatına uyum çerçevesi içinde düzenlenen yönetmelikle gıdalarda kullanılmasına daha önce sakınca görülmeyen katkı maddelerinin listesi, etiketleme kuralları ve kullanım koşulları belirlendi.

Bu verilere, Türkiye'de üretimi yapılan bazı ürünler ve bunlarda kbulundurulması yasaklanan gıda katkı maddelerinin başlıklı ekin kapsamı genişletilerek, tahin, kaymak, baklava, bastık, köme, pestil, cevizli sucuk ve benzeri yöresel ürünlerde tüm kullanılabilecek katkı maddeleri yasaklandı. Renklendirici olarakta bilinen titanyum dioksitin kullanımı da yasaklandı. 1 Nisan 2024'den itibaren belirtilen katkı maddesiyle gıda üretilemi yapılmayacak.

Yumuşak taze peynirler dışındaki olgunlaştırılmamış peynirlerde, yönetmelik Grup 1'de bulunan katkı maddeleri (kalsiyum klorür hariç), polifosfatlar ve fosforik asit-fosfatlar kullanımı yasaklandı. Döner ve kanatlı dönerde (çiğ halde/hazırlanmış et karışımı) kıvam artması ve su tutma özelliği olan bazı E kodlu katkı maddeleri de kullanılmayacak. Fermente sucuklarda emülgatörler, ısıl işlem gören et ürünlerinde de kıvam artması ve su tutma özelliği olan E427 (Cassia gum, Sinameki gam) kodlu katkı maddesi kullanılmayacak.

Pastırmanın kaplaması için kullanılan ve yöresel helvalarda (peynir, çekme, saray, yaz helvaları, tahin ve benzeri) renklendirici kullanımı da yasaklandı. Gıda işletmecilerinin yönetmelik gereğince 1 Nisan 2024 tarihine kadar koyulan bu kurallara uymaları gerekiyor. Diğer yandan, 30 Haziran 2013 tarihde Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. (dünya)

Editör: Haber Merkezi