Film paylaşım platformu Netflix'te yayınlanan "İkinci Dünya Savaşı: Cephelerden" adlı belgesel Yunanistan'da tepkilere yol açtı.

Greek Reporter dergisinde yayımlanan haberde, 1940 yılında Yunanistan'ı işgal etmeye çalışan İtalyan kuvvetleriyle karşı karşıya kalan Yunan ordusunun direnişine yeterince yer verilmediği belirtiliyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek Avusturya Dışişleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek

Haberde, “Netflix, İtalya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndaki istilasına karşı direnişi zayıf göstererek Yunanları kızdırıyor. Pek çok Yunan, Netflix'in son belgeselini izlerken kaşlarını kaldırdı” ifadelerine yer verildi.

ÜLKENİN ULUSAL GURURU

28 Ekim 1940'ta Arnavutluk üzerinden Yunanistan'a saldıran İtalyan ordusu, İkinci Dünya Savaşı'nın en kanlı sayfalarından birini açtı.

İtalyan diktatör Benito Mussolini, 28 Ekim 1940 sabahı dönemin Yunanistan başbakanı Ioanis Metaxas'ı arayarak ülkesinin topraklarının bir kısmını kendisine bırakmasını istedi.

Metaxas, Mussolini'nin talebine "Oxi" (hayır) yanıtını verdi ve direnişi başlattı. Aynı günün sabahı Arnavutluk'ta konuşlanan İtalyan ordusu Yunan topraklarına saldırı başlattı.

Yunanistan'da Netflix'e tepki, ayıp aslında Türklere yapıldı - Resim : 2

NETFLIX TARİHİ ÇARPITTI

Netflix'in "İkinci Dünya Savaşı: Cephelerden" başlıklı belgeseli, arşiv görüntüleri de dahil olmak üzere, İkinci Dünya Savaşı'nın az bilinen Yunan cephesini konu alıyor.

Ancak Greek Reporter'a göre belgesel, İtalya'nın Yunanlıların zayıf bir direnişiyle karşılaştığını belirtiyor. Belgeselde Mussolini'nin Arnavutluk'taki güçlerini geri püskürten Yunan ordusunun sağlam savunmasına yer verilmediği iddia edildi.

Haberde "Tarih, 1940'lardaki direniş konusunda Netflix'le aynı fikirde değil" ifadesi kullanıldı.

İŞGALCİLER GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ

Yunan muhabir şu bilgilere yer verdi: ““Tarihsel kayıtlar, İtalya'nın 28 Ekim 1940'ta Arnavutluk üzerinden Yunanistan'a saldırdığında Yunan kuvvetlerinin bu hareketi beklediğini ve iyi hazırlandıklarını gösteriyor. Yunan ordusu, Arnavutluk cephesinde İtalyanları püskürtmekle kalmadı, aynı zamanda komşu ülkeye girerek Yunanistan'a ait olan toprakları da geri aldı. İtalya'nın Yunanistan'ı ele geçirme konusundaki başarısızlığı, Nazileri aylar sonra ülkeyi işgal etmeye zorladı; ana hedefleri olan Rusya'yı ele geçirmek için kullanabilecekleri asker ve zaman boşa harcandı. Savaşın gidişatı amansız bir şekilde değiştirildi.”

Yunanistan'da Netflix'e tepki, ayıp aslında Türklere yapıldı - Resim : 3

EN UZUN DİRENİŞ

Haberde, Yunanistan'ın 2. Dünya Savaşı sırasında Mihver güçlerine karşı gösterdiği direnişin Avrupa'daki en uzun direniş olduğu belirtildi. "Tarih kayıtlarına göre Yunanistan, Ekim 1940 ile Nazi Almanyası'nın Bulgaristan üzerinden son ve en büyük saldırısını başlattığı Nisan 1941 arasında İtalya ve Almanya'ya karşı savaştı." Bulgaristan ve Arnavutluk'a karşı toplam 219 gün direndi. Karşılaştırıldığında, Norveç 63 gün direnirken, o zamanın askeri süper gücü olan Fransa, Mihver güçlerine yalnızca 43 gün direnmeyi başardı.

DİRENİŞE BATI TRAKYA TÜRKLERİ DAMGASINI VURDU

Yunanistan'da her 28 Ekim'de "Oxi Day" adı verilen milli bayram olarak kutlanan direnişe Batı Trakya Türkleri de katıldı.

Arnavutluk'ta konuşlanan  İtalyan ordusunun taarruzu başladığında 29. Gümülcine Piyade Alayı'ndan askere alınan Batı Trakya Türkleri sınırda Mussolini'nin güçleriyle karşı karşıya geldi.

Tarihi belgelere göre Yunan ordusunun Türk, İtalyan, Alman ve Bulgar ordularına karşı yaptığı savaşa 17.000 Batı Trakyalı katılmıştır.

Savaşta 2600-3000 civarında Batı Trakya Türkünün hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Gümülcine ve İskeçe Türk derneklerinin duvarlarında savaşta İtalyanlara ve Almanlara karşı hayatını kaybeden Türklerin isimleri yazılıdır.

Yunanistan'da Netflix'e tepki, ayıp aslında Türklere yapıldı - Resim : 1

Kaynak: haber global