Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, tarihten günümüze miras ecdat yadigarlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemini dile getirdi.. Bu çerçevede, yurt dışına kaçırılan 131 parça eserin 2002 yılından bu yana geri getirildiği belirtildi. 2002 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu oluşturuldu ve bu tarihten itibaren çalınma olaylarının büyük ölçüde engellendiği ve çalınan eserlerin geri alınması için titizlikle çalışmalar yapıldığı dile getirdi.

Kobani Davası'nda karar açıklanıyor Kobani Davası'nda karar açıklanıyor

Bakanlık duyurusunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki taşınır kültür varlıkları arasında vakıf müzelerindeki eserler, vakıf kayıtlar arşivindeki vakfiyeler ve diğer arşiv belgeleri, kütüphanelerde bulunan el yazmaları ve değerli matbu yayınlar, vakıf abidelerinin tamamlayıcı parçası olan süsleme unsurları ile cami ve mescitlerde bulunan teberrükat eşyalarının yer aldığı bildirildi.

Son olarak,  yapılan duyuruda Diyarbakır Ali Paşa Camisi'nden çalınan çinilerin İstanbul Sarıyer'de ele geçirildiği bilgisi belirtildi. 136 parça çinin, 1534-1537 yıllarında dönemin Diyarbakır Valisi Ali Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Ali Paşa Camisi'ne ait olduğu söylendi. Restorasyon kapsamında tekrar yerlerine yerleştirilecek olan çiniler, Ali Paşa Camisi'nin tarihi dokusunu ve mimarisini yeniden gösterecek.(karar)

Editör: Haber Merkezi