KKM'nin yükü bir trilyonu geçti KKM'nin yükü bir trilyonu geçti

Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı. Üst üste yedinci toplantısında faiz artırımına giden Merkez, politika faizini 250 baz puan artırdı. Dolayısıyla faiz %40'tan %42,50'ye çıktı. Merkezden yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, referans faiz oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 40'tan yüzde 42,50'ye yükseltme kararı aldı."

GENEL PİYASADA BEKLENTİ TAHMİN EDİLDİ

Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda bir adım atarak faiz oranını %42,50'ye çıkardı. Merkez'in faiz kararına ilişkin gerek ekonomistlerin gerekse dünya bankalarının beklentisi genel olarak 250 baz puanlık artış yönündeydi.

7 AYDA 3.400 BAZ PUAN ARTIŞI

Hafize Gaye Erkan'ın göreve geldiği haziran ayında faiz oranı 650 baz puan artırılarak yüzde 8,5'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Temmuz ayında faiz oranı 250 baz puan artışla %17,5'e, Ağustos'ta 750 baz puan artışla %25'e, Eylül'de 500 baz puan artışla %30'a, Ekim'de 500 baz puan artışla %30'a yükseldi. %35 ve Kasım ayında %500, bir baz puan artarak %40'a yükseldi. Aralık ayında 250 baz puanlık artışla birlikte faiz oranı 7 aylık dönemde 3.400 baz puan arttı.

Merkez Bankası, faiz kararına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden genel enflasyon, son Enflasyon Raporu'ndaki görünümle uyumlu. Yurt içi talebin mevcut düzeyi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon üzerindeki baskıları canlı tutuyor.

Öte yandan kısa vadeli göstergeler, parasal sıkılaşmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talep dengesinin devam ettiğine işaret ediyor. Kurul ayrıca enflasyon beklentileri ve fiyat davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendiriyor. Dış finansman koşullarındaki önemli iyileşme, rezervlerdeki sürekli artış, cari işlemler talep dengesinin desteklenmesi ve Türk lirası varlıklara yönelik iç ve dış talebin güçlenmesi, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine büyük katkı sağlıyor. Bu çerçevede aylık enflasyonun ana eğilimi düşmeye devam ediyor.

"PARASAL SIKILAŞTIRMA EN KISA ZAMANDA TAMAMLANACAK"

Konsey, enflasyonun düşürülmesi için gereken parasal ayarlama düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını dikkate alarak parasal ayarlamanın hızını yavaşlattı. Konsey, parasal düzenleme tedbirlerini mümkün olan en kısa sürede tamamlamayı planlıyor. Fiyat istikrarını sağlamak için gerekli parasal kısıtlamanın gerektiği sürece sürdürüleceği değerlendirildi.

"MİKTARSAL SIKILAŞTIRMA DEVAM EDECEK"

Konsey, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırmak ve makro-finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi düzene sokuyor. Kredi faiz oranlarının finansal kısıtın hedef seviyesi ile uyumlu olduğu değerlendirilirken, Türk lirası mevduat oranının artırılmasına yönelik düzenlemelerin parasal tedbirlerle birlikte aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin finansman kompozisyonunu iyileştirmeye devam etmesi bekleniyor. politikalar. Sıkma Konsey, faiz kararlarının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek amacıyla kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak niceliksel sıkılaştırmaya devam edecek.

"KURUL ELİNDEKİ TÜM ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEK"

Konsey, parasal ayarlamaların birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini azaltacak ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak parasal ve finansal koşulları sağlamaya yönelik politika kararlarını belirlemeye devam edecek. Enflasyon göstergeleri ve ana eğilimi yakından takip edilecek ve Konsey, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda elindeki tüm araçları güçlü bir şekilde kullanmaya devam edecektir. Konsey, kararlarını öngörülebilir, şeffaf ve veriye dayalı bir çerçevede almaya devam edecek.

Kaynak: haberler.com