Niğde'de uyuşturucuyla mücadele operasyonu: 43 şüpheli yakalandı Niğde'de uyuşturucuyla mücadele operasyonu: 43 şüpheli yakalandı

72 kişinin mezarı haline gelen İsias Oteli'ne yönelik suçlamada dikkat çeken detay: Çimento kalitesizdi, dere kumu kullanıldı


6 Şubat'ta büyük yıkıma uğrayan Adıyaman'daki İSİAS Oteli, aralarında KKTC'li sporcuların da bulunduğu 72 kişinin mezarı oldu. İSİAS Otel ile ilgili iddianameye eklenen raporda, binanın 1991 yılında apartman olarak inşa edildiği ancak daha sonra ruhsatsız kaçak kat eklendiği ve inşaat inşaatında deniz kumu kullanıldığı tespit edildiği belirtildi. .

6 Şubat felaketinden etkilenen illerde mezara dönüştürülen binalarda incelemeler tüm hızıyla devam ediyor. İhmal nedeniyle çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği vakalardan biri de Adıyaman'da yıkılan Grand İSİAS Oteli davası oldu. Adıyaman'da çökerek 72 kişinin mezarı haline gelen Grand İSİAS oteliyle ilgili suçlama kabul edildi.

İddianameye eklenen raporda; Binanın 1991 yılında apartman olarak inşa edildiği iddia edilmiş, ancak daha sonra kaçak ruhsatsız kat eklendiği ve binanın yapımında deniz kumu kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremden en çok etkilenen bölge olan Adıyaman'da aralarında KKTC sporcularının da bulunduğu 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel'e ait binanın sahiplerinden A.B., M.F.B. ve E.B., Teknik Direktör ve Statik Tasarımcı E.Y., Statik Tasarımcı H.B. tutuklu, B.A., H.A., M.G., S.Z., Ş.Ö. UB ve UB'nin adli gözetim şartıyla tutuksuz yargılandığı dosyada iddianame tamamlandı. İsias Oteli ile ilgili iddianame Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve davanın ilk duruşması 3 Ocak 2024'te görülecek.

BETONUN KALİTESİ DÜŞÜK, MEVCUT KUM KULLANILIYOR

Dosyadaki rapordan betonun kalitesinin açıkça düşük olduğu ve demir kalınlığının standardın çok altında olduğu anlaşılıyor. Bina için herhangi bir yer keşfi yapılmadığı, binanın inşasında yasak olmasına rağmen dere kumu kullanıldığı öğrenildi. Binanın 1991 yılında apartman olarak tasarlandığı ancak ruhsat alındıktan sonra otele dönüştürüldüğü kaydedildi. 9 katlı olarak inşa edilen binaya 2016 yılında izin alınmadan bir kat daha ilave edildiği kaydedildi. Binanın topoğrafik raporunun, statik hesabının ve statik projesinin bulunmadığı belirtildi.

Savcılık, şüphelilerin "kasten taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 22 yıl 5 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep ediyor.(karar)

Editör: Haber Merkezi