ABD Başkanından Türkiye ve Ukrayna açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın NATO'ya girmesi için öncelikle savaşının sona ermesi gerektiğini ifade ederek, Ukrayna'nın NATO üyeliğine hazır olmadığını söyledi. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki tutumuna dair de açıklama yapan Biden, "NATO'da bir araya getirmek istediğim şey, Yunanistan ve Türkiye'yi askeri kapasite açısından güçlendirmek ve İsveç'in üyeliğe girmesine izin vermek ama bunlar mümkün olmadı" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Biden, CNN’den Fareed Zakaria’ya röportaj verdi. Rusya-Ukrayna savaşına değinen Biden, Ukrayna’nın üyeliği için henüz erken olduğunu söyledi. Biden ayrıca, Ukrayna’ya Rusya ile olan savaşı sona erdirmeye çalışmak için ihtiyaç duydukları güvenlik ve silahları sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

“NATO’nun, bir savaşın ortasındaki Ukrayna’yı NATO ailesine dahil edip etmeme konusunda fikir birliği olduğunu sanmıyorum” ifadesini kullanan Biden sözlerini şöyle sürdürdü:

* NATO toprağı olan her karış toprağı korumaya kararlıyız. Bu, ne olursa olsun hepimizin verdiği bir taahhüttür. Eğer savaş devam ediyorsa, o zaman hepimiz savaştayız demektir. Eğer durum buysa, Rusya ile savaş halindeyiz.

* Ukrayna’nın NATO’ya girmeye hak kazanabilmesi için rasyonel bir yol çizmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ama bence şu anda bir oylama çağrısı yapmak için erken olduğunu düşünüyorum, çünkü demokratikleşme ve bu konuların bazıları da dahil olmak üzere yerine getirilmesi gereken başka nitelikler var.

Yazar Salman Rüşdi'den İtalya Başbakanı Meloni'ye Tavsiye: 'Biraz Büyü' Yazar Salman Rüşdi'den İtalya Başbakanı Meloni'ye Tavsiye: 'Biraz Büyü'

Ukrayna’ya gönderilecek olan misket bombası ile ilgili “zor bir karar olduğunu” tekrar eden Biden, Ukrayna’nın mühimmatının tükenmekte olduğu için bu kararı verdiklerini söyledi.

İSVEÇ’İN NATO’YA ÜYELİĞİ

Macaristan ve Türkiye’nin karşı tavrına rağmen İsveç’in sonunda NATO’ya kabul edileceği konusunda iyimser olduğunu belirten Biden, bu konunun kilit dayanak noktasının Türkiye’nin, İsveç’i kabul etmek için oy kullanan Yunanistan ile birlikte F-16 filosunu modernize etmeye çalışması olduğunu ifade etti.

Biden açıklamasının devamında, “Türkiye, F-16’ların modernizasyonunu istiyor. Ayrıca Yunanistan Başbakanı (Kiryakos Miçotakis) da yardım istiyor. Ben, açıkçası Türkiye ve Yunanistan’ı askeri kapasite açısından güçlendirdiğimiz ve İsveç’i NATO’ya kabul ettiğimiz bir konsorsiyum oluşturmaya çalışıyorum.  Ama bu durum henüz mümkün olmadı” ifadesini kullandı.

İSRAİL’E ELEŞTİRİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Beyaz Saray’a davet edip etmeyeceği sorulan Biden, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un yakında bir ziyaret için Beyaz Saray’a geleceğini söyledi.

Biden, bölgede iki devletli bir çözümün İsrail ile Filistinliler arasındaki çatışmada doğru yol olduğuna inanmaya devam ettiğini söyledi ve Netanyahu’nun kabinesinin bazı üyelerini Batı Şeria’daki İsrail yerleşimleri hakkındaki görüşleri nedeniyle eleştirdi.

kaynak: sözcü

Editör: Haber Merkezi