Afrika'da Bile Azaltılan HIV/AIDS Oranı, Türkiye'de Artıyor

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü öncesinde yaptığı açıklamada, Doğu Avrupa, Rusya ve Türkiye'de HIV/AIDS oranlarının arttığını belirtti. Sahra Altı Afrika'da pozitiflik oranının düşme eğiliminde olduğunu ancak Türkiye'de özellikle pandemi sonrasında pozitif vaka sayısının artış trendinin devam ettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Yavuz, pandemi sürecinde HIV/AIDS'e yönelik bilinçlendirme ve mücadele kampanyalarının ve bütçelerin kesintiye uğradığını vurgulayarak, Türkiye'de 40 bin civarında HIV pozitifliği belirlenmiş birey bulunduğunu, toplumdaki önyargıların aksine HIV'in sadece belirli marjinal gruplara özgü bir enfeksiyon olmadığını, anneden çocuğa bulaşabilen bir hastalık olduğunu dile getirdi.

1 Aralık'ın, 1988'den beri HIV/AIDS'e dikkat çekmek için toplantıların yapıldığı bir gün olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yavuz, hastalığın 40 yılda yaklaşık 50 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu belirtti. Türkiye'de HIV pozitifliği belirlenmiş bin 500'e yakın çocuğun bulunduğunu vurgulayan Yavuz, bu çocukların takip edildiğine dikkat çekti.

HIV ile mücadelede son yıllarda Afrika'da ciddi başarılar elde edildiğini ancak Türkiye'de artış trendinin devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Yavuz, erken tanının hayati önem taşıdığını ve toplumsal bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiğini belirtti. Türkiye'de 2000'li yıllara kadar yılda 100-200 vaka görülürken, 2010'lardan itibaren sayının binleri geçtiğini ifade eden Yavuz, gerçek sayıların bilinenin 3-4 katı kadar olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Prof. Dr. Yavuz, HIV/AIDS ile mücadelede etkili ilaçların bulunduğunu ancak bu hastaların tespit edilememesinin sorun olduğunu ifade ederek, toplumsal önlemlerin, eğitimlerin alınması, kampanyaların düzenlenmesi ve kaynak ayrılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, pandemi sonrasında HIV/AIDS ile ilgili başvuran hasta sayısında artış yaşandığına da dikkat çekti.

DSÖ'den 'Kuş Gribi' Açıklaması: Halk Sağlığı Riski Düşük DSÖ'den 'Kuş Gribi' Açıklaması: Halk Sağlığı Riski Düşük

Açıklamalarında HIV/AIDS'in belli gruplarla ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, hastalığın herkesi etkileyebilecek bir bulaşıcı hastalık olduğunu belirtti. Erken tanının kişi ve toplum hayatını kurtarabileceğini söyleyen Yavuz, toplumsal bilinçlendirme ve test yaptırma konusunda bariyerlerin aşılması gerektiğini ifade etti.(Haberglobal)

Editör: Haber Merkezi