Almanya'da uzun yıllardır beklenen çifte vatandaşlığı kolaylaştıran tasarı, Meclis'ten geçerek yasalaştı.

Gazze'de ölü sayısı 35 bin 386'ya ulaştı Gazze'de ölü sayısı 35 bin 386'ya ulaştı

Ülkede yaşayan göçmenleri ilgilendiren yasa, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından oluşturulan koalisyon hükümeti tarafından hazırlandı. Meclis'te yapılan Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu oylamasında tasarı için 382 kabul oyu kullanılırken, 234 hayır oyu verildi ve 23 milletvekili çekimser kaldı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından oluşturulan koalisyon hükümeti, çifte vatandaşlık için önemli adımlar atan tasarıyı yasalaştırdı. Tasarıyla Alman vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi.

Ayrıca, Alman vatandaşlığına geçmek isteyen bireyin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda gösterdiği okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme gibi çabalar, yasal ikamet süresini 3 yıla düşürebilecek.

Çifte vatandaşlık imkanı tanındığı için daha önce gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" tamamen kaldırıldı.

Yapılan değişikliklerle Almanya'da doğan çocuklar için de önemli düzenlemeler getirildi. Ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Almanya'da doğan çocuklar, Alman vatandaşlığına başvurabilecek.

Misafir işçi jenerasyonu, yani 1960'larda Almanya'ya gelen Türk işçiler ile son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri, vatandaşlığa geçişte yazılı sınav zorunluluğundan muaf tutulacak. Yeni düzenlemelerin nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından yapılan açıklamada, reformun modern bir Almanya'ya bağlılığın bir göstergesi olduğu belirtilirken, çifte vatandaşlık için yapılan düzenlemelerin göçmenlere "Siz, Almanya'ya aitsiniz." mesajını verdiği vurgulandı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, reformun çeşitlilik arz eden topluma saygının bir ifadesi olduğunu ifade ederek, çifte vatandaşlık için geçişin Almanya'ya en güçlü bağlılığı simgeliyor, dedi

Kaynak: son dakika