Yaşları 55 ile 65 arasında değişen üç binden fazla Amerikalının beyinlerinin analiz edildiği çalışma, 1970'lerde doğanların 1930'lerde doğanlara göre %6,6 daha fazla genel beyin hacmine sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Bilim adamları Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltacak geni keşfettiler Bilim adamları Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltacak geni keşfettiler

X Kuşağı üyeleri (1965 ve 1980 seneleri arasında doğan insanlar) ayrıca Sessiz Kuşak (1928'den 1945'e kadar doğan insanlar) üyelerine kıyasla neredeyse yüzde 8 daha fazla beyaz madde hacmine ve neredeyse yüzde 15 daha fazla gri madde yüzey alanına sahip.

TRT Haber'in haberine göre; Araştırmayı yöneten California Davis Üniversitesi'nden sinir bilimci Charles DeCarli, "Birinin doğduğu on yıl, beyin büyüklüğünü ve potansiyel olarak uzun vadeli beyin sağlığını etkiliyor gibi görünüyor" diye açıklıyor.

"Genetik, beyin boyutunun belirlenmesinde önemli bir rol oynuyor, ancak bulgularımız sağlık, sosyal, kültürel ve eğitimsel faktörler gibi dış etkilerin de rol oynayabileceğini gösteriyor."

Bugün demans dünya çapında on milyonlarca insanı etkiliyor ve nüfus yaşlandıkça hastalığın teşhisleri önümüzdeki otuz yıl içinde üç katına çıkacak.

Ancak dikkate alınması gereken olumlu bir şey var: Son otuz yılda, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'daki demans vakaları her on yılda yaklaşık yüzde 13 oranında azaldı.

Genç nesillerdeki mutlak demans riski, muhtemelen daha sağlıklı yaşam tarzları ve eğitim nedeniyle azalıyor gibi görünüyor.

Demans, diğer birçok bilişsel sürecin yanı sıra hafıza, öğrenme ve muhakemede rol oynayan, beynin korteks adı verilen gri maddesinin incelmesiyle kendini gösterir.

Kaynak: karar