Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararlarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı kararnamesi çıkarabilir" dedi. Tunç, parlamenter sistemde konunun kanunla düzenlenmesi gerektiğini ve sonrasında da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Tunç, Cumhurbaşkanının üst kademe yöneticilerini atama yetkisinin anayasadan kaynaklandığını ve Cumhurbaşkanı kararnamelerini çıkarabileceğini ifade etti.

Tunç'un açıklamaları şu şekilde:

"Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Cumhurbaşkanı yürütmeye ilişkin konularda Cumhurbaşkanı Kararnamesi çıkarabilir. Cumhurbaşkanı üst kademe yöneticilerini atama yetkisi de anayasadan kaynaklanan bir yetkidir.

CHP'li belediyelerden yeni uygulama: Emekli Halk Kart geliyor CHP'li belediyelerden yeni uygulama: Emekli Halk Kart geliyor

Atamalara ilişkin yetki tartışması söz konusu değildir. Parlamenter sistemde konunun kanunla düzenlendiği için sonrasında da KHK ile çakışan durumların 12 aylık süre içerisinde TBMM tarafından kanunla düzenlenmesi gerektiğine yönelik bir AYM kararıdır. Cumhurbaşkanımızın zaten üst kademe yöneticilerini atama yetkisi anayasadan kaynaklanan bir yetkidir. Yürütmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Kararnamelerini çıkarabilir.

HAKKARİ BELEDİYESİ'NE KAYYUM ATAMASI

Terörle mücadelede birlik ve beraberlik içinde olmayız. Tatvan'da ve bazı belediyelere gördüğümüz devletin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanımızın resminin birtakım beyanlarda bulunarak indirilmesi birliğimize yönelik saldırıdır. Tatvan'da da soruşturma açılmıştır.

Hakkari Belediye Başkanı'na ilişkin olarak, haklarında bir soruşturma ve kovuşturma varsa İçişleri Bakanlığı'nın görevden alma yetkisi bulunmaktadır. Belediye Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddelerinde de anayasadan kaynaklanan bu yetkiyle hakkında bir terör soruşturması olanlara geçici olarak görevden alma yetkisi düzenlenmiştir. Hakkari Belediye Başkanı hakkında terör soruşturması ve devam eden davası bulunmaktadır. Milletin oylarıyla seçilen yerel yöneticiler, milletin kaynaklarını ve parasını millete aktarmak durumundadırlar. Terörle ilgili soruşturma ve kovuşturmalarla karşı karşıya kalırlarsa anayasamızın 127'nci ve Belediyeler Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddelerinin uygulanması durumunda hiç kimsenin bu durumdan yakınmaması gerekir.

SERDAR SERTÇELİK'İN İADESİ

İade sürecini başlattık. Geçici tutuklama kararı verilmiştir. O süre içinde iade yargılaması gerçekleşecek ve o yargılama sürecinde de Türkiye'ye iadesi edileceğini umuyoruz.

Kaynak: KARAR