Bilim insanları, Alzheimer riskini yüzde 70'e kadar azaltabilecek bir gen keşfetti. Columbia Üniversitesi'nden Dr. Çağhan Kızıl, bulgularının beyin damar sisteminde meydana gelen değişikliklere işaret ettiğini belirtti. Dr. Kızıl, "Hastalığı önlemek veya tedavi etmek için genin koruyucu etkisini taklit eden yeni tür tedaviler geliştirebiliriz" dedi.

Alzheimer hastalığının, beyinde tau ve amiloid gibi protein birikimlerinden kaynaklandığı düşünülüyor. Şu anda hastalığın bir tedavisi bulunmamakla birlikte, ilerlemesini yavaşlatmak için umut verici ilaçlar henüz deneme aşamasında.

Acta Neuropathologica dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Alzheimer riski daha yüksek olan ancak semptom geliştirmemiş kişilerin genlerine odaklanıldı. Araştırmacılar, hastalığa yakalanma riskini artıran APOE geninin e4 formunu miras alan 11 bin kişinin verilerini inceledi.

Şok diyetler kalp krizi ve aritmi riskini arttırıyor Şok diyetler kalp krizi ve aritmi riskini arttırıyor

Columbia Üniversitesi'nden Dr. Badri Vardajan, "Hastalığa dirençli bu insanlar bize hastalık ve hangi genetik faktörlerin koruma sağlayabileceği hakkında çok şey söyleyebilir. Direnç sahibi insanların kendilerini APOEe4'ten koruyan genetik varyantlara sahip olabilecekleri hipotezini öne sürdük" dedi.

Araştırmacılar, kan-beyin bariyerinde bulunan ve organa neyin girip çıkacağını kontrol eden bir madde olan fibronektini etkileyen bir genetik varyant keşfetti. Bu varyant, amiloid proteinlerinin kaçmasına izin vererek Alzheimer'a neden olma olasılığını azaltıyor.

Dr. Kızıl, "Alzheimer hastalığı beyindeki amiloid birikintileriyle başlayabilir, ancak hastalık belirtileri birikintiler ortaya çıktıktan sonra meydana gelen değişikliklerin sonucudur. Amiloidi temizlemeye çok daha erken başlamamız gerekebilir ve bunun kan dolaşımı yoluyla yapılabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ilaç geliştirme için iyi bir hedef olabilecek fibronektindeki bu varyantın keşfi bizi heyecanlandırıyor" dedi.

Kaynak: karar