Türkiye'de havanın en kirli olduğu iller Türkiye'de havanın en kirli olduğu iller

Geç Triyas döneminden bütün halde kalan fosilin, 240 milyon yıl önce yaşamış ve ilk kez 2003'te tanımlanan "Dinocephalosaurus orientalis" türü su sürüngenesine ait olduğu bildirildi. BBC'nin haberine göre, araştırmanın uluslararası ekibinde yer alan Dr. Nick Fraser, yeni keşfe ilişkin yaptığı açıklamada, 32 ayrı omura sahip sürüngenin "uzun, esnek ve bükülebilir" bir boynunun olduğunu belirtti.

Fraser, bu sürüngenin uzun ve esnek boyununun, 5 metre uzunluğundaki su altında avlanma avantajı sağladığını düşündüklerini ifade etti. Sahip olduğu yüzgeç benzeri uzuvların, fosilin su sürüngenesine ait olduğunu gösterdiğini söyleyen Fraser, "Bu ejderhanın boynu, vücuduyla kuyruğunun birleşiminden daha uzun" dedi.

Fraser, "çok garip bir hayvan" diye tanımladığı fosilin anatomisinin ilk kez tam şekilde görülmesinin mümkün olduğunu vurguladı. Araştırma, "Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh" dergisinde yayımlandı. Bu keşif, geçmişteki deniz yaşamının ve özellikle de su sürüngenlerinin anatomisi ve davranışları hakkında yeni bilgiler sağlamakta.

Kaynak: Karar