2023 Dünya Hava Kalitesi Raporu'na göre Türkiye, hava kirliliği sıralamasında 44. sıraya yükselerek dikkat çekiyor. Türkiye'deki hava kirliliği sorunu özellikle Iğdır ve Osmaniye gibi kentlerde yoğun bir şekilde hissediliyor.

ABD Uzay Hava Tahmin Merkezinde Güneş Patlaması Uyarısı Yapıldı! ABD Uzay Hava Tahmin Merkezinde Güneş Patlaması Uyarısı Yapıldı!

IQAir tarafından yayımlanan rapora göre, dünya genelinde sadece 7 ülke, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği hava kirliliği eşik değerlerinin altında temiz hava soludu. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede ise hava kirliliği oranı bu değerlerin üzerinde seyrediyor.

Türkiye'de PM2.5 partikül yoğunluğu, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kılavuz değerlerin yaklaşık dört katı kadar ölçüldü. Iğdır, Türkiye'deki hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı kentlerden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle Ocak ayında PM2.5 kirliliği 117,2 ile dünyanın en kirli havasını soluyan kentlerin ortalamasına yaklaşmış durumda.

Rapora göre, Türkiye'nin havası en kirli başkenti Ankara, dünya genelinde 76. sırada yer alırken, Konya'daki Kuyulusebil istasyonu bu kirlilikten uzak temiz hava solunan tek nokta olarak öne çıkıyor.

Hava kirliliği, sağlık üzerinde ciddi etkiler yaratıyor. PM2.5 partikülleri solunum yolu hastalıkları, kanser, felç ve akciğer hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Ayrıca, çocuklarda bilişsel gelişimi olumsuz etkileyebilir ve zihinsel sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kaynak: Cumhuriyet