İstanbul'a müjde... Son 4 yılın en yüksek seviyesini gördü İstanbul'a müjde... Son 4 yılın en yüksek seviyesini gördü

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Genel Sekreteri Celeste Saulo'nun düzenlediği basın toplantısında paylaşılan "2023 Küresel İklim Durumu" raporuna göre, 2023 yılında iklim durumunun alışılmışın dışında seyrettiği belirtildi. Raporda, sera gazı seviyeleri, yüzey sıcaklıkları, okyanus ısısı, deniz seviyesinin yükselmesi ve buzulların geri çekilmesinde yeni rekorların kırıldığı bilgisi yer aldı.

Aşırı iklim olaylarının, sıcak hava dalgaları, seller, kuraklıklar, kontrol edilemeyen yangınlar ve hızla yoğunlaşan tropikal kasırgalar gibi sefalet ve kargaşaya neden olduğu ifade edildi. Bu olayların milyonlarca insanın günlük hayatını etkilediği ve büyük ekonomik kayıplara yol açtığı vurgulandı.

Raporda, "2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu" ifadesine yer verilerek, küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın sanayi öncesi taban çizgisinin 1,45 santigrat derece üzerinde ölçüldüğü hatırlatıldı. Ayrıca, 2014-2023 arasının tarihteki "en sıcak on yıllık dönem" olduğu belirtilerek, bu süreçteki on yıllık ortalama küresel sıcaklığın 1850-1900 yıllarındaki ortalamanın yaklaşık 1,20 santigrat derece üzerinde olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca, 2023'te küresel olarak hazirandan aralığa kadar her ayda rekor düzeyde sıcaklık görüldüğü, en büyük sıcaklık artışının ise Eylül 2023'te 0,46-0,54 santigrat derece civarında yükselişle yaşandığı belirtildi.

2023 yılına ilişkin "Küresel İklim Durumu" raporunda, küresel sıcaklıktaki uzun vadeli artışın, atmosferdeki sera gazı konsantrasyonlarının artmasından kaynaklandığı vurgulandı. Raporda, 2023 yılının ortasında La Nina'dan El Nino hava olayları koşullarına geçişin, sıcaklığın hızlı yükselişine katkıda bulunduğu belirtildi.

Ayrıca, raporda 2023 yılında küresel ortalama deniz seviyesinin, 1993'ten bu yana tutulan uydu kayıtlarına göre rekor seviyeye ulaştığı ve bu durumun devam eden okyanus ısınmasının yanı sıra buzulların ve buz tabakalarının erimesini de yansıttığı ifade edildi. Raporda, 2014-2023 küresel ortalama deniz seviyesi artış oranının, uydu kayıtlarının ilk on yılındaki (1993-2002) deniz seviyesi artış oranının iki katından fazla olduğu belirtildi.

Buna ek olarak, raporda Kuzey Amerika'nın batısında ve İsviçre'deki buzulların son yıllarda mevcut hacimlerinin büyük oranda azaldığına dikkat çekildi. Aşırı iklim olaylarının sosyoekonomik etkilerine de değinilerek, seller, tropikal kasırgalar, aşırı sıcaklık, kuraklık ve yangınların tüm kıtalarda önemli hasarlara neden olduğu ifade edildi.

Kaynak: Haber Global