Sıcaklıklar 10 derece düşüyor Sıcaklıklar 10 derece düşüyor

Son günlerde Akdeniz'i geçen ve Antalya'nın yukarı körfezinde nüfusu artan denizanası, balıkçıları endişelendiriyor.

Her yıl kış aylarında göç eden denizanaları, bu yıl nüfuslarının artması nedeniyle kıyı kesimlerinde sıklıkla görülebiliyor.

Balıkçıların balık popülasyonunun azalmasından şikayetçi olduğu denizanaları bile ağları dolduruyor. Ağırlığı 10 kilogramı bulan denizanaları nedeniyle birçok balıkçının ağları kopuyor. Balıkçıların çektiği görüntülerde ağların tamamının denizanasıyla dolu olduğu görülüyor.

Denizanasının geçişini inceleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kirlilik sayesinde Akdeniz'de nüfus artışı için gerekli ortamın oluştuğunu söyledi.

'AKDENİZ CAN ÇEKİŞİYOR'

Denizanalarının yurt dışından geldiğini ancak Akdeniz'de çoğalmaları için ortam yaratıldığını söyleyen Gökoğlu, "Akdeniz yok olmanın eşiğinde. Bunlar bunun göstergesi." Bu bir uyarıdır. Marmara'nın müsilajla bizi uyardığı gibi bu olay Akdeniz için de bir uyarıdır. Doğayı kirletmemeliyiz, onu kendi haline bırakmalıyız. "Özellikle Doğu Akdeniz'deki kirlilik bu bölgede aşırı çoğalmasına neden oldu" dedi.

Balık avlama oranının düştüğüne değinen Gökoğlu, şunları söyledi:

"Şu anda Antalya Körfezi'nde balıkçılık yapanlar bundan çok muzdarip. Balıkçılar ağlarını denize attıklarında denizanası yakalıyor. Balık yakalama oranları düştü. Ağ denizanası dolduğu için balıkçılarımız balık yakalayamıyor. Üzerindeki toksinin de balıklar üzerinde etkisi var. Ağlarının yırtıldığını anlatan balıkçılar, bu işin ne olacağını ve ne kadar süreceğini sordu. Bunlar geçecek ama bir uyarıdır. Şu anda bir geçiş dönemindeyiz. Umarım yaza sarkmaz, mayıs gibi biteceğini düşünüyorum"

'TUTTUĞUMUZ BALIK 4'TE 3 DÜŞTÜ'

Denizanası yüzünden ağlarının koptuğunu söyleyen Balıkçı Burhan İrtekin, "Denizde inanılmaz denizanaları var. Aradığımız balığı bulamıyoruz." Çok iri bir hayvan olduğundan dışarı çıkardığımızda ağlarımızı kırar. "Yakaladığımız balık sayısı önceki döneme göre 4'te 3 azaldı" dedi.

Kaynak: karar