Her yıl olduğu gibi bu bahar aylarında da rüzgarlarla Anadolu'ya ulaşan çöl tozu, bu hafta sonuna kadar etkisini sürdürecek.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bugünden itibaren Türkiye'nin batı bölgelerinden başlayacak olan çöl tozu, perşembe günü tüm ülkede etkisini gösterecek. Ancak cuma gününden itibaren etkisi azalmaya başlayacak ve hafta sonu ülkemizi terk edecek." dedi.

Antalya'da Caretta carettalar için gönüllüler sahaya çıkacak Antalya'da Caretta carettalar için gönüllüler sahaya çıkacak

Tek, çöl tozunun içinde demir bulunduğunu ve yağışlarla birlikte tozun yeryüzüne inerek bitkiler, toprak ve su kaynakları için önemli bir işlev gördüğünü belirtti. Türkiye'nin genellikle Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarından etkilendiğini vurgulayan Tek, "Ülkemizde özellikle bu dönemde çöl tozu daha yoğun bir şekilde gözlenir." şeklinde konuştu.

Afrika'dan gelen çöl tozunun etkisinin hafta sonuna kadar devam edeceğini belirten Tek, yarın özellikle Akdeniz, İç Anadolu ve Marmara bölgelerinde çöl tozunun etkili olacağını, ancak Trakya Bölgesi ve Ege'nin kuzey kesimlerinde yağışlarla birlikte tozun etkisinin azalacağını ifade etti. Ayrıca cumartesi günü Orta Akdeniz'den bir yağış sisteminin gelmesinin beklendiğini söyledi. Bu yağışın Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz'in batısında çamurlu yağmura neden olabileceğini belirtti.

Çöl tozunun etkili olduğu günlerde gökyüzünün daha kızıl olacağını da sözlerine ekleyen Tek, hava kalitesinin düşeceğini ve özellikle astım ve üst solunum yolu sıkıntıları yaşayan kişilerin bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Uzun süreli toza maruz kalmanın insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirten Tek, toza maruz kalan kişilerin daha hassas olabileceğini, özellikle yaşlılar, çocuklar ve sağlık sorunları olanların tozdan daha fazla etkilenebileceğini ifade etti.

Kaynak: karar