Antalya'nın Belek ve Kızılot kumsallarında yürütülen Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi, toplam 120 gönüllü için başvuru sürecini başlattı.

Proje kapsamında Belek'te 80, Kızılot'ta ise 40 gönüllü, 4,5 aylık süre boyunca caretta caretta kaplumbağalarının yuvalarını tespit etme, yavruların yumurtadan çıkışını izleme ve denize ulaşmasını sağlama gibi görevlerde bulunacaklar.

Ekolojik Araştırmalar Derneği'nin (EKAD) yürüttüğü proje, dünyada nesli tehlike altındaki türlerden biri olan caretta caretta türü deniz kaplumbağalarını korumayı amaçlıyor. Belek kumsalında 26 yıldır, Kızılot kumsalında ise 4 yıldır bu projeyi yürüten EKAD, her yıl Mayıs ayından Eylül ayının sonuna kadar öğrencileri gönüllü olarak kabul ediyor.

Bursa'daki orman yangını kontrol altına alındı Bursa'daki orman yangını kontrol altına alındı

EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, geçen yıl sadece Belek kumsalında 2,350 yuvadan 83,000, Kızılot kumsalında ise 1,776 yuvadan 70,000 olmak üzere toplamda 153,000 yavru deniz kaplumbağasının denize ulaştırıldığını açıkladı.

Proje kapsamında görev almak isteyenler, EKAD'ın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapabiliyorlar.

Gönüllülerin ağırlıklı olarak biyoloji, moleküler biyoloji, genetik, veterinerlik ve su ürünleri fakültelerinden öğrenciler olduğu belirtilirken, staj imkanı da sunulmaktadır. Dr. Canbolat, projeye yönelik yoğun bir yurt içi ve yurt dışı başvuru olduğunu ve geçen yıl sadece yurt içinden 300'ün üzerinde, yurt dışından ise 50'nin üzerinde başvuru aldıklarını ifade etti.

Kaynak: BirGün