Bilim insanları ev sahibi yıldız tarafından yutulan bir gezegeni ilk kez gözlemledi.

Kozmik olay yaklaşık 12 bin ışıkyılı uzaklıktaki Aquila takımyıldızının yakınında görüldü.

Hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan araştırma makalesinde, bu gözlemin Dünya'nın sonunun nasıl geleceğine dair de fikir verdiği ifade ediliyor.

Bir yıldızın yakıtı sayılabilecek hidrojeni bittiğinde bir dönüşüm meydana geliyor. Yıldız önce kendi üzerine biraz çöküyor ve sonra genişleyerek bir milyon kat daha büyük hale geliyor.

DAHA FAZLA OKU

Kırmızı dev adı verilen bu genişleme aşamasında yıldızların kendilerine yakın gezegenleri yutmaları bekleniyor. 

Öte yandan bu süreç daha önce hiç doğrudan gözlemlenmemişti.

Google, Android 15'in Beta sürümünü yayınladığını duyurdu Google, Android 15'in Beta sürümünü yayınladığını duyurdu

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacı Kishalay De, "Gezegeni yutmasının son aşamasını gözlemledik" diye konuştu.

Ekibin ölçümüne göre yıldız, Güneş'in kütlesinin 0,8 ila 1,5 katıydı. Yuttuğu gezegense, Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter'in kütlesinin 1 ila 10 katına sahipti.

Olayda toplamda Düya'nın kütlesinin 33 katına eşit hidrojen ve yine Dünya'nın kütlesinin üçte biri kadar toz açığa çıktı.

Araştırmacılara göre bu gözlemler, Dünya'nın da muhtemel sonuna işaret ediyor.

Zira Güneş'in yaklaşık 5 milyar yıl içinde kırmızı dev evresine girmesi bekleniyor.

Bu evrede Güneş'ten gelen radyoaktif parçacıklar o kadar artacak ki Dünya'nın manyetik kalkanını aşındıracak. Bu da yeryüzündeki canlıların radyoaktif parçacıklara karşı korunaksız kalacağı anlamına geliyor.

Bunun ardından Güneş, genişlemeye başlayacak ve muhtemelen Dünya'yı yutacak. Merkür, Venüs ve muhtemelen Mars da bu süreçte Dünya'yla aynı kaderi paylaşacak.

De, "Dünyanın geleceğini görüyoruz" ifadelerini kullandı:

Eğer başka bir uygarlık, Güneş Dünya'yı yutarken 10 bin ışıkyılı uzaklıktan bizi gözlemleseydi, Güneş'in bir miktar maddeyi dışarı atarken aniden parladığını, ardından eski haline dönmeden önce etrafında toz oluşturduğunu tespit ederdi.

Independent Türkçe, IFL ScienceGizmodo

Derleyen: Çağla Üren

Editör: Haber Merkezi