Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, Filistin-İsrail çatışmasıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı. Genel Sekreter, "Bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan, bu uzun süren çatışmanın kalıcı bir çözüme ulaşması mümkün değil" dedi.

BM Genel Sekreteri, Filistin ve İsrail arasındaki tansiyonun yükseldiği bu dönemde barışın temel koşullarının yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iki devletli çözümün, Filistin halkının bağımsızlığını ve İsrail'in güvenliğini sağlayabileceğini ifade etti.

Bu açıklama, Filistin ve İsrail arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde barış umutlarını canlandırmayı hedefliyor. BM Genel Sekreteri'nin bu sözleri, bölgeye dair uluslararası toplumun ve tarafların daha fazla çaba gösterme çağrısını yinelemekte ve çözüm için diplomatik yolların aranmasını teşvik etmektedir.

"56 YILDIR YAPILAN  İŞGALİN MEŞRU VE DERİN MAĞDURİYETİ"

Acil insani eylem çağrılarında bulanan Guterres şunları da kaydetti:

Afganistan'daki sel felaketi: 50 ölü! Afganistan'daki sel felaketi: 50 ölü!

"Bu insanî felaketin karşısında, iki acil insancıl eylem çağrısında bulunuyorum: Hamas'ın, derhal ve koşulsuz olarak rehineleri serbest bırakması, İsrail'in, Gazze halkının en temel ihtiyaçlarının karşılanması amaçlı insanî yardımlara derhal izin vermesi. Net bir şekilde söylüyorum, Filistin halkının 56 yıllık işgalin sonrasında meşru ve derin mağduriyetleri vardır."

ATEŞKES ÇAĞRISI

Guterres, temel ihtiyaçların eksikliğinden bölgede hastalıkların yayıldığını vurgulayarak, "İnsanlar ölüyor. Bu görüntüler beni dehşete düşürdü ve Gazze'deki sivillerin temel hizmetlere ve malzemelere ihtiyacı var. Bunun için de hızlı ve engelsiz insani yardım erişimine ihtiyacımız var." şeklinde konuştu.

Görüşmenin ardından kuzey Sina bölgesine geçem Guterres, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda BM'nin tamamen Gazze halkına insanî yardım malzemelerini ulaştırmaya odaklandığını ifade etti.(Birgün)

Editör: Haber Merkezi