Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararında, Gazze Şeridi'nde "düşmanlıkların geçici olarak durdurulması için acil önlemler alınması" ve "insani yardımın Gazze Şeridi'nin tamamına hızlı, güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılması" çağrısında bulunuldu.

Tasarı üçüncü kez ertelendi ve BM Güvenlik Konseyi, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırısı altında olan Gazze Şeridi konusunda bir kez daha uzlaşmaya varamadı.

Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'ndeki “düşmanlıkların geçici olarak durdurulması için acil önlemler alınması” ve “Gazze Şeridi'nin tamamına hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım ulaştırılması” çağrısında bulunan karar taslağını oyladı.

ABD NEDENİYLE YENİDEN ERTELENDİ

Oylamanın yarın yapılması planlansa da, oylamanın ABD'nin isteği üzerine ertelendiği bildirildi. Söz konusu oylama geçen Pazartesi gününden itibaren ertelendi.

GUTERRES 99. MADDEYİ ETKİNLEŞTİRDİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görev süresi boyunca ilk kez yetkisini kullanarak, Gazze'deki insani felaketin önlenmesi amacıyla BM Şartı'nın 99. maddesini uygulayarak 6 Aralık'ta Güvenlik Konseyi'ne bir mektup gönderdi. şunları söyledi: "Güvenlik Konseyi üyelerini insani bir felaketin önlenmesi için baskı uygulamaya çağırıyorum ve insani ateşkes çağrımı yineliyorum.

"Bu çok acil" dedi ve ardından 8 Aralık'ta yapılan BM Güvenlik Konseyi oylamasında Gazze'de acil insani ateşkes çağrısı yapan karar taslağı ABD tarafından veto edildi.

ABD daha önce 16, 18 ve 25 Ekim tarihlerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan Gazze'yle ilgili karar tasarılarını veto etmişti.

7 Ekim'den sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde çok sayıda toplantı yapıldı ve birçok karar tasarısı veto edildikten sonra 15 Kasım'da Gazze'deki çatışmalara “derhal ve uzun süreli bir duraklama” çağrısı yapan 2712 sayılı karar kabul edildi.

99. MADDENİN ÖNEMİ?

Cannes Film Festivali'nde Meryl Streep'e onur ödülü verildi! Cannes Film Festivali'nde Meryl Streep'e onur ödülü verildi!

“99. madde Birleşmiş Milletler Şartı'nın hükmü olarak biliniyor. Makalede, BM'nin en üst düzey diplomatı olan genel sekreterin, "kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek her türlü konuyu" Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunabileceği belirtiliyor.

Kaynak: son dakika