CHP'den 1 Mayıs'ta Taksim'in Açılışı İçin İlk Adım! CHP'den 1 Mayıs'ta Taksim'in Açılışı İçin İlk Adım!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, Adalet Bakanlığı Başkanı ve İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, hükümetin gündeme getirdiği anayasa değişikliği tartışmalarına ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Gökçen, açıklamasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Uçum'un Anayasa Mahkemesi ile ilgili sözlerine de yanıt verdi.

'MEHMET UÇUM, YARGIYA, ANAYASAYA AYKIRI İŞLER İÇİN TALİMAT VERMEKTE'

Gökçen, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mehmet Uçum'un, Anayasa Mahkemesi'nin sorun yarattığını ve bağlayıcı olmadığını söylediğini belirterek, şunları söyledi: "Mehmet Uçum, anayasal yetkisi olmamasına rağmen, başkanlık kurumunun yetkisini yargıya anayasaya aykırı eylemlerde bulunma talimatı vermek için kullanıyor". .

Anayasa Mahkemesi'nin iki kez haklarını ihlal kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen ve milletvekilliği elinden alınan Can Atalay'ın yargılandığını hatırlatan Gökçen, şöyle konuştu: "Anayasa'nın 153. maddesi. Yazıda belirtildiği üzere Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu vurgulayan Gökçen, şöyle konuştu: "Kuralların denetimine ilişkin kararlar da, bireysel infaz kararları da istisna değildir. Yargıtay 3. Ceza Mahkemesi de istisna değildir. Hatay'ın halk tarafından seçilen milletvekili Can Atalay da istisna değil. "Bireysel uygulama kararlarının bağlayıcı olmadığını ileri sürenler, Anayasa'da yazılı olan ve Anayasa'da hiç yazılmayan metne açıkça aykırı olan, son derece tehlikeli bir gelecek yorumu yapmaktadırlar" dedi.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ TARTIŞMAYA AÇMAK ANAYASAL DÜZENE DARBE AÇMAKTIR'

Gökçen, anayasa değişikliğinin ancak ifade özgürlüğünün var olduğu, farklı bakış açılarının tartışılabileceği ve toplumsal uzlaşmanın samimiyetle arandığı bir ortamda mümkün olabileceğini belirterek, açıklamasında şu sonuçlara yer verdi:

“İktidar, toplumun bir kesimini düşman ilan ederek, hatta depremin ilk yılında anma etkinliklerini yasaklayarak, yargı kararlarına uymamak için hukuku esneterek, depremle tehdit ederek tercihini tüm unsurlarıyla açıkça ortaya koyuyor. - İnsanlar seçim tercihlerinden etkilendiler. Anayasanın uygulanmadığı bir ortamda anayasa değişikliği yapılması mümkün değildir. Hiçbir surette Anayasanın değişmez maddelerine aykırı düzenlemeler yapılamaz. "Bu şartlarda anayasa değişikliğini tartışmak bile anayasal düzene karşı darbeye suç ortağı olmak anlamına geliyor."

(karar)

Editör: DS Haber