Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor

Çin'in Sichuan Üniversitesi'nden bilim insanları yaptıkları araştırmada çay içmenin insan vücudu üzerindeki faydalarını inceledi.

Çalışma, Çin'de yaşayan 7.931 yetişkinin ve İngiltere'de yaşayan 5.998 yetişkinin çay içme alışkanlıklarını analiz etti. Katılımcılara siyah çay mı yoksa yeşil çay mı içtikleri ve ne sıklıkla içtikleri soruldu.

Bu kişilerin kan basıncı, kolesterol ve vücut yağı gibi biyolojik değerleri incelenerek, her gün siyah ve yeşil çay içenlerde daha yavaş biyolojik yaşlanma semptomlarının gözlemlendiği, tüketenlerde ise faydanın arttığı kaydedildi. 

Lancet tıp dergisinde yayınlanan araştırmada günde yaklaşık 3 fincan çay veya 6-8 gram çay yaprağı tüketmenin önemli etkiye sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmaya göre "Orta düzeyde çay tüketimi, sürekli çay içenler arasında en büyük yaşlanma karşıtı faydaları gösterdi".

University College London'da beslenme bilimleri araştırmacısı olan Alex Ruani, bulguların diğer bilim adamlarının bulgularını desteklediğini söylüyor.

"Siyah ve yeşil çay, birçok gıdada bulunan ve kalp hastalığı, felç ve tip 2 diyabet gibi beslenmeyle ilgili sorunların olasılığını azaltabilen, birçok gıdada bulunan sağlıklı bitki bileşiklerinin bir alt kümesi olan flavan-3-ollerin açık ara en zengin kaynağıdır. ''dedi

Bulguları The Times gazetesi için değerlendiren Ruani şunları söyledi: "Bu bileşikler kan basıncını, kan akışını, kolesterolü ve hatta kan şekeri düzeylerini iyileştirmek gibi çeşitli şekillerde çalışır, ancak aynı zamanda hücrelerimizi yaşlanmanın neden olduğu hasarlardan korumaya da yardımcı olurlar."

Araştırmacılar, çalışmanın yalnızca "gözlemsel" olduğunu, dolayısıyla çay içmenin biyolojik yaşlanmayı yavaşlatıp yavaşlatmadığını kesin olarak kanıtlayamadıklarını belirtti.

(karar)

Editör: DS Haber