Ege'de 5 bin yıllık gemi bulundu Ege'de 5 bin yıllık gemi bulundu

Çin Havacılık Bilimi ve Endüstrisi Şirketi (CASIC) tarafından geliştirilen maglev treni, Çin'in Shanxi bölgesindeki Datong şehrinde gerçekleştirilen testlerde saatte 623 kilometre hıza ulaşarak yeni bir dünya rekoru kırdı. Bu hız ses hızının yaklaşık 5 katıdır.

NASIL ÇALIŞIYOR?

IFLScience haberine göre CASIC'in maglev treni vakum ortamında çalışarak tren, ray ve çevre arasındaki sürtünmeyi en aza indiriyor. Bu sayede tren, manyetik kaldırma teknolojisiyle donatılmış uzay mekiklerinde gözlemlenen hıza yakın bir hıza ulaşabilecek.

HEDEF SAATTE 4 BİN KİLOMETRE


CASIC bu rekoru onurlandırmayı düşünmüyor. Daha yüksek hızlara ulaşmayı hedefleyen şirket, gelecekte saatte 4 bin kilometreye ulaşmak istediğini açıkladı. Bu, manyetik kaldırma treninin şimdiye kadar kaydettiği maksimum hızdan (saatte 463 kilometre) yaklaşık 9 kat daha hızlıdır.

DÜNYADA MEVCUT MAGLEV SİSTEMLERİ

Bugün dünya çapında 6 Maglev sistemi faaliyet göstermektedir: Bunlardan ikisi Güney Kore'de, biri Japonya'da ve üçü Çin'dedir. Ancak CASIC tarafından test edilen maglev treninin aksine bu sistemlerin hiçbiri vakum ortamında çalışmıyor.

MAGLEV TRENLERİNİN AVANTAJLARI VE DEZAJANTAJLARI

Maglev trenleri geleneksel trenlere göre daha hızlıdır ve çevreye daha az zarar verir.

Ancak Maglev trenlerinin en büyük dezavantajı imalat ve işletme maliyetlerinin oldukça yüksek olmasıdır. Bu durum maglev trenlerinin yaygın kullanımının önünde büyük bir engel oluşturmaktadır.

Kaynak: karar