Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS) "Onaylı Randevu" dönemi 13 Mayıs Pazartesi günü başlıyor. Hastalara, hastanelere ve hekimlere zamanı verimli kullanma imkanı sunacak olan bu sistemde, boş kalan randevu saatleri, hizmet bekleyen hastalar için kullanılacak.

İşte bu yeni sistemle ilgili merak edilen 10 soru ve yanıtları:

1- "Onaylı Randevu Sistemi" nedir ve ne zaman uygulamaya girecek? Onaylı Randevu Sistemi, randevuların iptal edilmesi durumunda boş kalan kapasitenin hizmet bekleyen hastalar için kullanılmasını sağlayacak bir sistemdir. Bu sistem, 13 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla alınacak randevular için geçerli olacak.

2- Sistem üzerinden randevu alan kişilerin, randevu saatine uyacağına ilişkin onay vermesi gerekiyor mu? Evet, randevu tarihinden bir gün öncesine kadar, akşam saat 20.00'ye kadar kişilerin randevularını onaylaması veya gelemeyeceklerini bildirmesi gerekmektedir. Bu onay, "www.mhrs.gov.tr" internet sitesi, mobil uygulama ve "ALO 182" çağrı merkezi üzerinden gerçekleştirilebilir.

3- Onay verilen randevu iptal edilebilecek mi? Randevu tarihinden bir gün öncesine kadar, saat 20.00'ye kadar "www.mhrs.gov.tr" internet sitesi, mobil uygulama ve ALO 182 çağrı merkezi aracılığıyla iptal işlemleri yapılabilecektir.

Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor Sağlıklı beyaz ekmek üretiliyor

4- Sistem üzerinden randevu alan ancak onaylamayan kişilere ilişkin süreç nasıl işleyecek? Son onay saati geçtiğinde, randevusunu onaylamamış olan kişilerin randevusu sistem tarafından iptal edilecektir.

5- Onaylanan randevuya gidilmezse herhangi bir kısıtlama uygulanacak mı? Onaylanan randevuya gitmeyen kişiler, aynı branş için 15 gün boyunca yeni randevu alamayacaklar. Ancak, bu kişiler Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşlarından randevusuz hizmet alabileceklerdir.

6- Randevusunu onaylamayan ya da iptal etmeyen kişiler, ertesi gün başvuruda bulunduğu hastaneden hizmet alabilecek mi? Randevusu üzerinde işlem yapılmayan kişilerin randevusu, bir gün öncesinin akşam 20.00'sinde otomatik olarak iptal edilecektir. Bu kişiler tekrar randevu alabilir veya sağlık tesislerinden randevusuz hizmet alabilirler.

7- Tüm randevular için onay zorunlu olacak mı? Üç gün ve daha sonrası için alınan tüm randevuların onayı zorunlu olacak, ancak muayene tarihinden önceki iki gün içerisinde alınan randevular otomatik olarak onaylanmış sayılacak.

8- Onaylı randevu sisteminden muaf olan gruplar var mı? 65 yaş üstü hastalar ve kanser hastaları, onaylı randevu sisteminden muaf tutulacaklar ve her zaman randevu alabilecekler.

9- Randevuya gidilemeyen durumlarda nasıl bir yol izlenecek? Randevu, kişi tarafından veya otomatik olarak onaylanmış olsa dahi, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00'ye kadar iptal edilebilir. Bu saate kadar iptal edilmeyen randevular için 15 gün boyunca yeni randevu alımı kısıtlanacaktır.

10- Randevu onaylama süresini kaçıran kişiler, sonrasında randevu alabilecek mi? Evet, randevusunu onaylamayan kişiler otomatik olarak iptal edilecek ve tekrar randevu alabileceklerdir. Saat 20.00'den sonra boşalan randevular ise öncelikli olarak talepte bulunan kişilere verilecektir.

Kaynak: gazete duvar