Dünya Sağlık Örgütünün Filistin bürosu, gün içerisinde Gazze’de 7 Ekim tarihinden bu yana yaşanan sağlık hizmeti yetersizliğinin altını çizerek bölgenin tıbbi tablosunu paylaştı. DSÖ paylaştığı bu grafikte, saldırının öncesinde de sağlık hizmetiyle ilgili problemleri yaşayan Gazze’de kanser, ruh hastalığı, kalp ve şeker sorunları olan hastaların ilaç sıkıntısının giderek yükseldiğini ve sağlık hizmetlerinden mahrum kalındığının altını çzidi. Dünya Sağlık Örgütü, Gazze için insani yardım malzemelerinin (yakıt, tıbbi malzem, su, gıda) sağlanabilmesi ve hastaların tahliye edilebilmesi için çağrısını yineledi. ​DSÖ, 7 Ekim tarihinden önce ‘günlük 500 insani ve tıbbi yardım’ içeren TIR’ın girdiğini söyleyerek 21-30 Ekim arasında ise toplamda sadece 143 TIR’ın girebildiğini ifade etti.

Türkiye İsrail'le ticaretini tamamen durdurma kararı aldı Türkiye İsrail'le ticaretini tamamen durdurma kararı aldı

HASTANELERDE HİZMET VERMEK GİDEREK ZORLAŞIYOR

DSÖ, hizmet verebilen hastane kapasitesinin git gide düştüğünü vurgulayarak tıbbi malzeme ihtiyacının çok falza arttığını ifade etti. İlaç stoğuyla ilgili "Temel ilaçların 7 Eki̇m tarihinde daha önce bi̇r aydan daha az stoku vardı" denildi. Paylaşılan grafikte, “1. basamak sağlık tesislerinin yalnızca 3/1'i çalışır durumdayken, açıkta kalan hastanelerin %66'sında büyük kayıplarla başa çıkalabilmesi için hizmetler önemli ölçüde azaldı” belirtti.

Grafikte bulunan verilere göre, Gazze’de her sene sağlık hizmetlerine erişmesi gereken 122'si çocuk olmak üzere iki bin kişi kanser hastası, bin kişi böbrek hastası, 60 bin kişi şeker hastası, 45 bin kişi akciğer hastası ve 485 bin kişi ruh sağlığı problemi olan hastaların olduğunu belirtti. Gazze’de saldırının öncesinde sağlık hizmetine erişimin halihazırda da oldukça zor olduğunu ve hemen hemen her gün 100 adet hastanın Gazze dışından sağlık hizmeti alabildiğini açıklayan DSÖ, çatışmalarla birlikte bu imkanın tamamen ortadan kalktığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü, kanserli hastalar için tedavi sağlayan Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'nin de çatışmalardan önce yakıt azlığı sebebiyle kapanmakla karşı karşıya kaldığına vurguladı. (hürriyet)

Editör: Haber Merkezi