İsveç gazetesi Svenska Dagbladet'in aktardığına göre Sahil Güvenlik, Rusya'dan Almanya'ya giden iki boru hattının toplam üç yerde hasar görmesinden sonra dördüncü sızıntıyı da tespit etti. Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında üç sızıntı olduğu bildirilmiş, gemilerin bölgeye yanaşmaması uyarısı yapılmıştı.

İki ülke de sızıntıların kaza değil kasıtlı bir eylemin sonucu olduğuna yönelik işaretler bulunduğunu açıklamıştı. Rusya da bu ihtimalin değerlendirildiğini söylemiş ancak Kremlin, bu sızıntılardan Moskova'nın sorumlu tutulmasının "aptalca" ve "saçma" olduğunu ifade etmişti.

AB de Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki gaz sızıntılarının kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu, tesadüfi olmadığını bildirmişti.

CNN: Sızıntılardan önce bölgede Rus gemileri göründü

CNN International'ın Avrupalı güvenlik ve istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberine göre, pazartesi ve salı günü, Rus Donanması'nın destek gemilerinin, Kuzey Akım boru hatlarında "muhtemelen su altı patlamalarının" neden olduğu sızıntıların gerçekleştiği bölgenin yakınında göründüğü ifade edildi.

Bu kaynaklar ve diğer kaynaklar, gemilerin bu patlamalarla bir ilgisi olup olmadığının net olmadığını belirtirken sözkonusu gelişmenin "müfettişlerin araştıracağı birçok faktörden biri" olduğu belirtildi.

Öte yandan haberde istihbarat yetkililerinden birinin, geçen hafta sözkonusu bölge yakınlarında Rus denizaltılarının da gözlemlendiğini söylediği de vurgulandı.

Brezilya'da Sel Faciası: 10 kişi öldü, 21 kişi kayıp! Brezilya'da Sel Faciası: 10 kişi öldü, 21 kişi kayıp!

Haberde ismi verilmeyen bir Danimarkalı askeri yetkili ise Rus gemilerinin bölgede rutin olarak çalıştıklarını ve gemilerin varlığının hasara Rusya'nın neden olduğunu göstermediğini vurguladı. Yetkili, “Onları (Rus donanması) her hafta görüyoruz” derken “Baltık Denizi'ndeki Rus faaliyetleri son yıllarda arttı. Hem denizde hem de havada oldukça sık farkındalığımızı test ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Herkes birbirini suçluyor

AB, ABD ve NATO, Rusya ve Almanya arasındaki boru hatlarındaki hasarın kasten verildiğini belirtti, ancak doğrudan Moskova suçlanmadı. Rusya ise sızıntılarla ilgisi olmadığını ve ABD’nin sorumlu olabileceğini ima etti. Rusya, Batı’nın Ukrayna’ya verdiği destek nedeniyle doğalgaz tedarikini bir silah olarak kullanmakla suçlanmıştı.

aa-20220928-29011702-29011700-kuzey-akim-boru-hatlarindaki-gaz-sizintilari.jpg

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki sızıntılar Pazartesi ve Salı günü ortaya çıkmıştı.

Polonyalı eski Bakan da ABD'yi suçlamıştı

Rusya'dan Avrupa'ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 1 ve bu amaçla yapılan ancak faaliyete girmeyen Kuzey Akım 2 boru hatlarında tespit edilen sızıntıya dair Avrupa Birliği'nden "sabotaj" açıklaması gelmişti. Polonya'nın eski Dışişleri Bakanı olan ve şu anda Avrupa Parlamentosu'nun Polonyalı milletvekili Radoslaw Sikorski ise sabotaj nedeniyle ABD'ye teşekkür eden bir paylaşım yapmıştı.

Sikorski, Kuzey Akım 2'den sızıntının havadan çekilmiş bir fotoğrafını paylaştığı sosyal medya hesabından "ABD'ye teşekkürler" diye yazmıştı.

halktv.com.tr

Editör: Haber Merkezi