n bozguna uğrattı.

Gazze'de ölü sayısı 34 bin 356'ya çıktı! Gazze'de ölü sayısı 34 bin 356'ya çıktı!

A-A+

Ukrayna ordusu, 24 Şubat’ta Rusya ile savaş başlayınca genel seferberlik ilan etti.

Askeri kayıpları 200 bine yaklaşan Ukrayna ordusu, 1 milyon insanı silah altına almayı başardı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Kırım dahil tüm topraklarımızı geri alacağız” dedi.

Rusya, Ukrayna’nın yüzde 20’sini ele geçirdi ve 40 bin askeri kayıp yaşadı. Savaşı “özel askeri operasyon” olarak adlandıran Rusya Federasyonu, bölgedeki Rus milisler, Rus ordusu, Rus jandarması ve Wagner paralı askerleri dahil toplamda 175 bin askeri savaş alanına sürdü.

Ukrayna, Batı ülkelerinden 60 bin tanksavar füzesi ve roketi, 15 bin hava savunma füzesi, 20 adet hava savunma sistemi, 200 tank, yaklaşık bin adet zırhlı araç veya cip, yüzlerce top, yüz binlerce mühimmat ve mermi aldı.

Türkiye de Ukrayna’ya Bayraktar TB-2 SİHA sattı ve Kirpi sınıfı zırhlı araç hibe etti.

Ukrayna ordusu, yaşadığı kayıplara ve kaybettiği savaşlara rağmen gücünü topladı ve kış mevsimi gelmeden önce Rusya’yı püskürtmek için taarruza geçti. Ukrayna güçleri, taarruz başlattığı üç cepheden birinde başarılı olarak Rusya’yı gafil avlamayı başardı, diğer cephelerde yaşadığı başarısızlığa karşın zayıf durumda olmadığını gösterdi.

HERSON CEPHESİ

Ukrayna ordusu, 29 Ağustos’ta ülkenin güneyindeki Herson cephe hattında 30 bin askerle ve  yüzlerce tank ve zırhlı araçla hücuma başladı. Rus güçleri ise 20 bin askerle savunmaya geçti.

Ukrayna ordusu, cephenin ön hattındaki Rus savunma hatlarını delmek ve daha sonra Ruslar geri çekilmeden önce onları çevrelemek için yıldırım savaşı uygulamayı denedi.

Ancak Ruslar, Ukrayna’nın zırhlı birliklerini görünce ilk savunma hattını terk etti ve geri hatlara yerleşti. Ukraynalılar, dar bir cephe hattına sıkıştı.

Altı koldan hücuma geçen Ukrayna ordusu, yalnızca tek bir kolda Rus savunmasını yarmayı başardı. Rus topçuları, hava kuvvetleri ve çok namlulu roketatarları, toplu halde hücuma geçen Ukraynalıları bombardımana tuttu.

Ukraynalılar, kalabalık zırhlı birliklerle hücum edip, Rus mevzilerine ulaşınca piyadeleri zırhlı araçlardan indirdi. Ruslar ise tanksavar füzeleri ve topçu atışıyla karşılık verdi.

Toplu ve kalabalık hücum yapan Ukrayna birlikleri, 10 günlük taarruzda 2 bin ölü, 3 bin yaralı verdi. Dört köyü geri aldı.

Yaşanan bozgundan sonra geri çekilen Ukrayna ordusu, başka bir zamanda hücuma geçmek üzere yaralarını sarmaya koyuldu.

Rusya’nın kayıpları ise 100 ölü, 300 yaralı ve 20 esir olarak kayıtlara geçti.

HARKOV CEPHESİ

Ukrayna ordusu, 35 bin askerini ve 5 bin Amerikalı/Avrupalı paralı askeri, Ukrayna’nın doğusundaki Harkov’u geri almak için hazırladı.

Yüzlerce zırhlı araç ve tank, ormanlık alanlarda hücuma geçek için organize edildi. Amerikan uyduları, bölgede Rusya’nın en zayıf olduğu Balakleya – Şevşenko – Izyum hattını tespit etti.

İstihbarat bilgisini alan Ukrayna Genelkurmay’ı, Rusların hayati hatasını tespit etti: Bölgedeki Rus birlikleri sadece 10 bin kişiydi ve savunma hatları tek bir siperden oluşmaktaydı. Rusların geri çekilebileceği bir savunma hattı yoktu.

Ukrayna, 24 Şubat’ta başlayan savaştaki en büyük zaferini kazanmak üzere 6 Eylül’de harekete geçti.

Aynı anda 40 bin Ukrayna askeri ve Batılı paralı asker, Herson’da olduğu gibi kalabalık zırhlı araçlar ve tanklar ile, Rus mevzilerine baskın yaptı.

Neye uğradığını şaşıran Rus askerleri, direniş gösteremedi. 3 günde 2’si Albay olmak üzere 80 Rus askeri esir düştü, 400 Rus askeri öldü. Rus askerlerinin birçoğu, araçların üstüne atlayıp alelacele kaçarken vuruldu.

Rusya, Ukrayna taarruzundan önce Harkov Eyaleti’nin üçte birini kontrol ediyordu. Ukrayna’nın baskını ve yıldırım savaşı sonucunda Rus güçleri, Harkov’dan tamamen geri çekilmek zorunda kaldı.

500 asker kaybeden Ukrayna ordusu, 10 tank, 40 zırhlı araç, 20 kamyon ve askeri cip, 15 top bataryası ele geçirdi. Rus güçlerinin geride bıraktığı 200 adet tanksavar füzesi, onlarca makineli tüfek, binlerce ton mühmmat, yirmi adet havan topu ve bir adet Orlan-10 gözlem İHA’sı, Ukrayna ordusunun eline geçti.

Ukrayna, Harkov taarruzu ile Rusya’nın 2 ayda ele geçirdiği bölgeyi, toplamda 3 günde geri aldı. Ele geçirdiği askeri ganimetler ile yepyeni bir mekanize tugay kuracak hale geldi.

Rusya, Moskva Krüvazörü’nün batmasından bu yana en büyük prestij kaybını yaşadı. Bir günde çöken Rus cephe hattı yüzünden üç gün bombardıman yapamayan Rus ordusu, ancak 9 Eylül’de bombardımana başlayabildi.

Rus hava kuvvetlerinin ve topçularının müdahalesi ile Ukrayna’nın ilerleyişi yavaşlatıldı. Rus ordusu, binlerce askerini ölümden kurtarmak için tüm imkanlarını seferber etti. Tek kurşun atmadan Balakleya, Şevşenko ve Izyum’u terk eden Ruslar, moral olarak bozguna uğradı.

Rusya Genelkurmay’ı bunun üzerine 11 Eylül’de 150 adet Kalibr seyir füzesi ateşleyerek, Ukrayna’nın elektrik dağıtım merkezlerini, elektrik üretim santrallerini, su boru hatlarını, internet dağıtım merkezlerini ve birçok altyapıyı hedef aldı. 24 Şubat’tan bu yana hiç hedef alınmayan elektrik hatları büyük hasar gördü.

Ukrayna’nın doğusundaki 6 eyalette elektrikler tamamen kesildi. Kiev’in yüzde 60’ı karanlığa gömüldü. 300 Ukrayna askeri, onlarca mühimmat deposu ve hangar imha edildi.

Ancak Rusya’nın füze cevabı dahi Ukrayna ordusunu durduramadı. Rus güçleri, Harkov’u tamamen terk ederek Rusya sınırları içindeki Belgorod’a veya Ukrayna’dan ele geçirdikleri Luhansk Eyaleti’ne geri çekildi.

Ukrayna ordusu, Rusların geride bıraktığı silahları toplamaya devam ediyor.

Rusya ile işbirliği yapan devlet yetkilileri ise tek tek tutuklanarak yargı önüne çıkarılmak üzere karakollara götürlüyor.

DONETSK CEPHESİ

6 Eylül’de Ukrayna ordusu, ülkenin güneydoğusundaki Donetsk eyaletine yönelik bir taarruz başlattı.

Herson ve Harkov cephelerinde olduğu gibi toplu halde mekanize hücumlar yapan Ukrayna askerleri, yoğun topçu bombardımanı ve nokta atışı tanksavar füzeleri ile karşılaştı.

6 tank ve 12 zırhlı araç kaybeden Ukrayna ordusu, daha fazla kayıp vermemek adına geri çekildi.

Donetsk’teki Rus güçleri, durumu fırsat bilerek bölgedeki Bahmut ve Siversk hatlarında taarruzu hızlandırdı. Ukrayna mevzilerine günde 50 bin top atışı yapan Rus güçleri, Donetsk’te ilerleyişini hızlandırmak adına geri çekilen Ukrayna ordusunun peşine düştü.

Ukrayna ordusu, Harkov’da başarı yakalayan tecrübeli askerlerini bu cepheye kaydırarak Rusya’ya karşı bir kez daha taarruza geçmeyi hedefliyor.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI:  “REHAVETE KAPILMAYIN”

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Harkov’daki zaferden sonra uyarıda bulundu: “Rusya, bunu sineye çekmeyecektir. Üzerimize çok yoğun bir saldırı yapacak. Binlerce Rus askeri, karşı taarruza geçmek üzere hazırlanacak. Sakın rehavete kapılmayın, savaş daha bitmedi. Ülkemizin her karış toprağını kurtarana kadar savaşımız bitmeyecek.”

Editör: Haber Merkezi