Amerikalı öğrencilerden Gazze için açlık grevi Amerikalı öğrencilerden Gazze için açlık grevi

Rusya'nın 65 Ukraynalı mahkumu taşıdığını ve çarşamba günü düştüğünü söylediği askeri uçağın nasıl düştüğü sorusu ise belirsizliğini koruyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, uçakta bulunan 6'sı mürettebattan 74 kişiden kurtulan olmadığını açıklayarak, Ukrayna'nın uçağa iki füze ateşlediğini söyledi. Rusya parlamentosunun savunma komitesinin üst düzey yetkilisi Andrei Kartapolov da Ukrayna istihbaratının uçağın rotası konusunda bilgilendirildiğini duyurdu.



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uçak kazasıyla ilgili gerçeklerin ortaya çıkması için BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdığını duyurdu.

ZELENSKİ'DEN ULUSLARARASI SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Ancak Ukrayna askeri istihbaratı bu iddiayı reddediyor. Kurum, daha önceki mahkum değişimlerinde olduğu gibi Rusya'dan hava sahasının korunmasına yönelik bir talep almadığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky dün olayla ilgili uluslararası soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Uluslararası Kızıl Haç'ın kaza alanına girip inceleme yapmasına izin verilmesini isteyen Zelensky, Moskova'yı "Ukraynalı mahkumların hayatlarıyla oynamakla" da suçladı.

Kiev, uçakta kimin olduğuna dair güvenilir bilgi bulunmadığını söylüyor. Ancak Ukraynalı yetkililer Çarşamba günü bir mahkum değişiminin beklendiğini itiraf ediyor.



74 KİŞİ ÖLDÜ, MORGA SADECE 5 CESET GETİRİLDİ

Ukrayna'nın düşen uçakla ilgili ilk resmi olmayan açıklamasında, uçağın kargosunda S-300 füze savunma sisteminin bulunduğu belirtildi.

Bugün Amerikan dergisi CNN International'da yayınlanan bir analizde Ukrayna Savunma İstihbaratı (DI) sözcüsü Andriy Yusov'un sözleri yer alıyor.

Yusov, CNN'e yaptığı açıklamada, Rusya'nın kazada 74 kişinin öldüğünü açıkladığını ancak morga götürülen ceset sayısının sadece 5 olduğunu söyledi. Bu, gemideki mürettebat sayısıyla örtüşüyor.

Yusov, ayrıca S-300 füzelerini taşımak için Rus IL-76 uçaklarının sıklıkla kullanıldığını hatırlatarak, Rusya'nın Kharkiv'e yönelik saldırı dalgasının ardından Belgorod bölgesindeki füzelerini ikmal ettiğini söyledi.


GÖRÜNTÜLER UÇAĞIN HAVADA VURULDUĞUNU DESTEKLİYOR ANCAK CAN KAYBI BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR

CNN, Rusya'nın uçakta Ukraynalı mahkumların bulunduğuna dair yeterli delil sunamayacağını vurguladı ve kaza mahallinden alınan görüntülerde enkazın etrafında sadece birkaç cesedin görüldüğünü yazdı.

Sosyal medyada paylaşılan videoda, uçağın Belgorod'un 70 kilometre kuzeydoğusundaki Yablonovo'ya düştüğü an patladığı görülüyor. BBC'nin danıştığı uzmanlar da görüntülerin uçağın havada vurulduğunu gösterdiğine dikkat çekiyor.


Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarındaki Chkalovsky hava üssünden havalanan uçak Belgorod'a doğru gidiyordu.

Bölge Rusya ve Ukrayna sınırında yer alıyor.

Kaynak: HÜRRİYET