Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, ülkesindeki çetelerle yürütülen çatışmalara dair sert bir açıklama yaptı. Noboa, Ekvador'da yayın yapan Radio Canela'ya verdiği röportajda, çetelerle pazarlık yapılmayacağını vurgulayarak, bu grupları "meşru hedefler" olarak nitelendirdi.

ABD: Rusya Ukrayna'da Kimyasal Gaz Kullanıyor ABD: Rusya Ukrayna'da Kimyasal Gaz Kullanıyor

Güvenlik endişeleriyle ilgili olarak ülkenin bir şiddet sarmalından geçtiğini belirten Noboa, "Savaş halindeyiz, bu teröristlere teslim olamayız. Güvensizliği ortadan kaldırmak için gerekeni yapıyoruz" dedi.

Devlet Başkanı, çetelerin televizyon yayınlarını basarak güvenlik güçlerini rehin almak gibi eylemlerle hükümeti zayıflatmaya çalıştıklarını ancak bu taktiğin başarılı olamayacağını ifade etti. Ayrıca, güvenlik güçlerinin hapishanelerde rehin tutulan gardiyanları kurtarmak için müzakereler yürüttüğünü ve çetelere karşı mücadeleyi sürdüreceklerini açıkladı.

Noboa, çete liderlerine yönelik alınacak olumlu kararların, hakimler ve savcılar tarafından "terörist" muamelesi görmelerine neden olabileceği uyarısında bulundu. Ülkenin yaşadığı güvenlik krizine karşı uluslararası yardım ve işbirliği tekliflerini de değerlendirerek, hapishanelerdeki aşırı kalabalığa dikkat çekti.

Noboa, 1500 Kolombiyalı mahkumu başka ülkelerle paylaşmak istediklerini belirterek, bu konuda ortaklık teklifinde bulundu.

Son olarak, Noboa'nın açıklamalarında vurguladığı güvenlik durumuyla ilgili olaylara da değinildi. "TC Television" adlı kanalın stüdyosuna yapılan silahlı baskın ve Guayaquil'deki bir üniversiteye düzenlenen saldırıda yaşananlar, ülkede artan şiddet olaylarının bir yansıması olarak öne çıktı.

Güvenlik güçlerinin müdahalesiyle olayların kontrol altına alındığı belirtilirken, Ekvador hükümetinin 9 Ocak'ta ilan ettiği olağanüstü hal (OHAL) ve sokağa çıkma yasağı da bu çatışmalara karşı alınan tedbirler arasında yer aldı.

Kaynak: birgün