Son dakika: Ali Yerlikaya'dan '1 Mayıs' Açıklaması! İşte Detaylar... Son dakika: Ali Yerlikaya'dan '1 Mayıs' Açıklaması! İşte Detaylar...

Emeklilerin "temel emeklilik" talebi: Temel emekli maaşlarına 10 bin TL zam yapılmalı.

Emekliler açlık sınırının yarısına bile ulaşmayan ücretlerle geçinmeye çalışıyor. Emekli dernekleri şunları söyledi: “TÜİK güncel enflasyonu yanlış ölçüyor. Enflasyona dayalı artış vaadinden vazgeçilmeli. "5 bin 500 TL tutarındaki ana emekli maaşlarının sürekli olarak artırılmasını" istedi.


Ali Can Polat'ın Cumhuriyet gazetesinden aktardığına göre, hükümet yılbaşı maaş artışı çalışmalarına başlayınca milyonlarca emekli "ana emeklilik maaşı" endişesine kapıldı. Emekli dernekleri, temel emekli maaşlarının yanı sıra Hazine'nin ödediği paydaki artışın da hükümete yansımasını istiyor.

Ana emekli maaşı olarak bilinen Türkiye'deki en düşük emekli maaşı 5.500 TL'dir. Geçen yıldan bu yana Hazine desteğiyle bu rakam 7.500 TL'ye kadar tamamlandı. Yılbaşında beklenen artış sadece temel emekli maaşlarıyla sınırlı kalırsa, 7 bin 500 lira alan milyonlarca emekli ya hiç zam alamayacak ya da yüzde 10 ila 20'lik zamlarla açlığa mahkum edilecek.

BAZI EMEKLİLER YÜZDE SIFIR ALABİLİR

Emeklilikteki bu tehlikeyi değerlendiren Prof. Dr. Aziz Çelik sosyal medya hesabından şunları paylaştı:

“2023 yılının son altı ayında enflasyonun yüzde 38-40 civarında olacağı neredeyse net. Bu durumda hükümetin seçimler nedeniyle biraz daha iyi bir performans sergileyeceği söylenebilir. Kamu çalışanlarının, işçilerin ve tüccarların emekli maaşlarının %50 arttığını varsayalım. Ancak zam sistemi nedeniyle bazı emekliler %0, %10, %20 veya %33 gibi çok daha küçük bir zam alabilmektedir. Bunun nedeni, artışların gerçekte alınan en düşük aylık maaş üzerinden değil, temel emekli maaşları üzerinden yapılmasıdır. "Asgari emekli maaşı 10 bin TL'ye çıkarılırsa (%33 artış) emeklilerin büyük çoğunluğuna yüzde 50 değil yüzde 33 oranında zam yapılacak."

'AÇLIKTAN ÖLECEĞİZ'

Hükümetin emeklileri evlerine kilitlediğini söyleyen Emekliler ve Emekliler Federasyonu kurucusu Gönül Boran, temel emekli maaşlarının yanı sıra hedef enflasyona dayalı zam yapılacağı yönündeki söylentilere de tepki gösterdi.

Boran, temel emekli maaşlarının en az 10 bin TL artırılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Ayrıca enflasyon hedefi doğrultusunda artış vaadinin de bir kenara bırakılması gerekiyor. TÜİK zaten mevcut enflasyonu yanlış ölçüyor. "Yolda %200 enflasyonla boğuşurken onların %40-50 enflasyon hedeflerine ulaşamayız" dedi.

Federasyon Başkanı Arzu Lastikçi, bütçe açığını kapatmak için emeklilerin feda edildiğini belirterek, "Siz hedefinize ulaşacaksınız diye insanlar aç mı kalsın?" diye sordu. (Halk)

Editör: Haber Merkezi