Kayseri'de yüzde 81 engelli avukat İsmail Arslan'ın talebi üzerine mahkemenin yüzde 90'ın altında engelli vatandaşlara özel tüketim vergisi indiriminden yararlanma kararı vermesi, Türkiye'de ilk kez engelliler için emsal oldu. 

Ramazan Bayramı sonrası İstanbul ve Ankara'da trafiğe kısıtlama! Ramazan Bayramı sonrası İstanbul ve Ankara'da trafiğe kısıtlama!

Avukat İsmail Arslan, önemli olanın ücret değil, engelli kişinin araç kullanıp kullanamadığı olduğunu belirterek, "Ben araç kullanamayan bir engelliyim. Yani engelliliğimden dolayı araç kullanamıyorum ama mevcut yasal düzenlemeler" dedi. Mevzuat, engellilik oranının yüzde 90'ın altında olması durumunda engelli kişinin aracı tek başına kullanması gerektiğini söylüyor." Özel tüketim vergisinden muafiyetten yararlandığını söylüyor. Yüzde 90'ın üzerinde olması herhangi bir sorun yaratmayacağını söylüyor. Yüzde 81 ve yüzde 90 engelliyim ama araba kullanma konusunda yüzde 100 engelliyim.

Bu yüzden araba kullanamıyorum. Hazine'ye talepte bulundum ve tüketime ilişkin özel muafiyetten yararlanmak istediğimi söyledim. Vergi dairesi yasal düzenlemeleri gerekçe göstererek talebimi reddetti ama biz konuyu yargıya taşıdık. Kanun, “Evet bu kişi engellidir, araç kullanamaz” dedi. Dolayısıyla bu şahsın ÖTV ile suçlanmaması gerekiyor” dedi. Bu durum benim durumumdaki onbinlerce engelli için emsal bir karardır.

Mevzuatın ne dediği önemli değil, önemli olan kişisel durumunuzdur. "Araba kullanamıyorsanız engellisiniz ve bunu komisyon raporuyla ispatlayabilirsiniz, prosedürü takip edip mahkeme yoluyla bunu doğru bir şekilde halledebilirsiniz" dedi.

Arslan, Türkiye'de ilk olan bu kararın diğer engelli vatandaşlar için de uygulanmasını umduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu karar aynı zamanda Türkiye'de de ilk. Engelli vatandaşlarımız öncelikle vergi dairesine kimin istediğini belirterek başvuruda bulunacaklar. Özel tüketim vergisi ve MTV muafiyetinden faydalanmak. Vergi dairesi de mevzuatı gerekçe göstererek bunu reddedecek. Bu reddi mahkemeye taşıyacaklar ve umarım benim kararım emsal teşkil edecek şekilde benzer kararlar alırlar. Oranın ne olduğu önemli değil.

Çok basit ve önemli bir kriterimiz var. Engelli kişi araç kullanma becerisine sahip olmayacak, yani araç kullanamayacaktır. Araç kullanamayan engellilerimizin de bu haktan yararlanmasını diliyorum. Çünkü bu karar hukuk sisteminde ilk kez verildi. Bu kararın bir diğer özelliği ise; Kanuna aykırı değildir ancak hukuki alt düzenlemeye aykırıdır.

Yasal alt düzenlemede "Engelli özel donanımlı aracı kullanıyorsa bu hakka sahip olur" diyor ama kanunda "Hayır, kişi engellidir ve özel donanım kullanma imkanı yoktur" diyor. “Özel tüketim vergisi muafiyetinden yararlanma hakkı inkâr edilemez.” Türkiye'nin her yerindeki engellilerin bu konudan faydalanmasını diliyorum" dedi.

Kaynak: HABERLER.COM