23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye'nin milli bayramları arasında özel bir yere sahip olan ve 1921'den beri kutlanan bir gün olarak öne çıkıyor. 23 Nisan'ın milli bayram olarak kutlanmasına ilişkin karar, Birinci Büyük Millet Meclisi'nin açılışından bir yıl sonra alındı ve 2 Mayıs 1921'de yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren 23 Nisan, Türkiye'nin milli bayramı olarak kabul edildi.

Atatürk'ün himayesinde 1927'de ilk kez Çocuk Bayramı olarak kutlanmaya başlayan 23 Nisan, Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiş ve o günden beri çocuklar için özel bir gün olarak kutlanmaya devam etmiştir.

1935 yılında çıkarılan bir kanunla "Ulusal Egemenlik Bayramı" olarak kutlanmaya devam eden 23 Nisan, 1983 yılında yapılan bir değişiklikle adı "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" olarak değiştirildi.

23 Nisan, Türkiye'nin bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin simgesi olarak her yıl yurt içinde ve yurt dışındaki pek çok yerde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

İlk 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerine dair fotoğraflar, TBMM arşivinde özenle korunmaktadır. Bu fotoğraflar, Türk milletinin milli bayramlarının ve özellikle çocukların bayramının tarihsel ve kültürel önemini yansıtmaktadır.

Ramazan Bayramı sonrası İstanbul ve Ankara'da trafiğe kısıtlama! Ramazan Bayramı sonrası İstanbul ve Ankara'da trafiğe kısıtlama!

Kaynak: karar