Geçtiğimiz yıl duyurulan Bağ-Kur prim eşitleme planının somut adımlarla hayata geçirilmesi yönünde önemli bir düzenleme gündemde. Bu düzenleme kapsamında, Bağ-Kur'luların prim gün şartının 9 bin gün seviyesinden 7 bin 200 güne indirilmesi öngörülüyor. Yaklaşık 1 milyon Bağ-Kur'lu vatandaşın bu değişiklikten etkilenerek erken emekli olması hedefleniyor.

Kur Korumalı Mevduatlarda (KKM) Büyük Düşüş Kur Korumalı Mevduatlarda (KKM) Büyük Düşüş

Planlanan düzenleme ile birlikte, küçük esnaf işletmelerinin de prim gün şartı olan 7 bin 200'e düşürülmesi öngörülüyor. Bu adımın, küçük esnafın emeklilik sürecinde önemli bir iyileştirme sağlaması bekleniyor.

Ancak, hangi işletmelerin küçük esnaf kategorisine gireceğine dair netlik henüz kazanılmamış durumda. Önerilen kriterler arasında, 10 ve daha az personel istihdam eden işletmelerin bu düzenlemeden yararlanabileceği belirtiliyor. Bu konuda detaylar, gelecek süreçte hazırlanacak olan kanun teklifiyle netleşecek.

Düzenlemenin uygulanmasıyla birlikte, Bağ-Kur'luların 7 bin 200 prim gününü tamamladıklarında ve diğer gerekli koşulları sağladıklarında emekli olabilecekleri belirtiliyor. Eğer düzenleme tüm süreleri kapsarsa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan ve bu değişiklikten etkilenecek Bağ-Kur'luların, erkeklerin 60, kadınların ise 58 yaşında emekli olabilecekleri ifade ediliyor.

Ayrıca, son 3.5 yıl içinde Bağ-Kur'dan SSK'ya geçenlerin de 7200 günlük prim şartını tamamlamaları durumunda Bağ-Kur kapsamında emekli olabilecekleri belirtiliyor.

Yapılan bu düzenleme, son 3.5 yıl içinde SSK'lı çalışma durumunu ortadan kaldırarak, daha esnek bir emeklilik imkanı sağlayacak. Ayrıca, 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanların emeklilik kurumunu belirleyecek olan düzenleme, son 7 yıllık sigortalılık süresinin yarısından bir fazlasını hangi statüde gerçekleştirdiyse o statüden emekli olmalarını sağlayacak.

Bu kuralın, emeklilik kurumunu belirlemede geçerli olacağı ve sigortalının en çok prim ödediği dönemi esas alacağı belirtiliyor.

Tüm bu gelişmelerle birlikte, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle Bağ-Kur'lular arasında emeklilikle ilgili süreçlerde önemli değişiklikler yaşanması bekleniyor.

Kaynak: Gazete Duvar