Dolar ve Euro'da Son Durum! Dolar ve Euro'da Son Durum!

Otomotiv sektöründe artan kredi faiz oranları, sektörün her geçen gün daha fazla etkilenmesine neden oluyor. Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş, yaşanan son gelişmeleri değerlendirerek, ikinci el araç piyasasında bir belirsizlik olduğunu ve finansman desteğinin alıcı ve satıcılar tarafında bulunmadığını belirtti. Bu durumun, bankaların uyguladığı parasal sıkılaşma politikalarından kaynaklandığını dile getirdi.

Sıfır kilometre otomobil bayileri, kendi imkanlarıyla fonladıkları aradaki farkları ödemekte zorlandıkları için kampanyalardan vazgeçmek zorunda kaldılar. Ayrıca, nisan ayı itibarıyla birçok markada görülen sıfır faiz kampanyalarının sona erdiği belirtiliyor.

Karakaş, sektörün finansman tarafında birçok problemle karşı karşıya olduğunu ve tüketicilerin BDDK'nın getirdiği vade ve tutar kısıtları nedeniyle istedikleri krediyi alamadığını vurguladı. Satışlarda kredi kartlarıyla işlem yapılmasına rağmen, kredi kartı komisyonlarının artmasıyla birlikte bu yöntemin de zorlaştığını ifade etti.

Şu anda tüketicinin önünde kredi kartıyla 12 taksit veya senetli sistemle 48 ay vade gibi iki seçenek bulunduğunu belirten Karakaş, tüketicinin finansal desteği bulunmayan bir piyasada alışveriş yapmaya çalıştığını dile getirdi. Artan faiz oranları nedeniyle tüketicilerin şikayetlerinin arttığını ve bu durumun alıcıları otomobil satın almaktan caydırdığını söyledi.

Karakaş, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve faizlerin Merkez Bankası politika faizi seviyelerinde olması gerektiğini ifade etti. Bankaların yüksek faiz oranları belirlediğini ve kredi musluklarını neredeyse kapattığını belirten Karakaş, sektördeki finansman eksikliğinin bayram ve yaz ayları gibi hareketli dönemlerde de devam ettiğine dikkat çekti.

Kaynak: HABER GLOBAL