Haziran ayında yoğun yağışlar, sis ve sel felaketinin yaşandığı Ordu'da, bu sefer de El Nino sıcaklıklarının beraberinde getirdiği aşırı sıcaklar ile mücadele ediliyor. Fındık üreticilerine geçtiğimiz günlerde erken hasat yapmayın uyarısında bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim kurulu Üyesi Arslan Soydan'ın ardından bir uyarı da Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça'dan geldi. Akça, aklaşık bir hafta sonra fındık hasadının başlayacağı kentte üreticilere erken hasat uyarısında bulundu.

Fındığın henüz olgunlaşmadığını ve bu nedenle üreticilerin hasat tarihinden önce bahçeye girmemelerini ve fındığın özellikle Mayıs ve Haziran ayında uygun olmayan iklim koşullarından etkilendiğini belirten Akça, "Bölgemizde yapılan tespitler sonucunda; sahil kesimi dediğimiz bölgede 12 Ağustos'ta, orta kesim dediğimiz bölgelerde 17 Ağustos, yüksek bölgelerde de 26 Ağustos'ta hasada başlanma tarihleri belirlendi" diye açıkladı.
'FINDIĞIN KALİTESİ BOZULUYOR'

Akça, erken hasadın fındığın randımanında düşüklüğe neden olduğunu belirterek, "Fındık hasadı hakikaten bölgemiz için çok önemli. Çünkü bölgemizde tek geçim kaynağı bu ürün ve ürünün kalitesinin, veriminin bir şekilde kontrol edilmesi ve o gerekliliğin yerine getirilmesi söz konusu. Hakikaten zamanında yapılmayan hasat özellikle fındığın kalitesinde bir bozukluğa sebep oluyor" diye açıkladı.

'ÜÇ BİN ASGARİ ÜCRETLİNİN BİR SENELİK ÜCRETİNE BEDEL'

Bir randıman düşük fındığın 200 milyon TL'ye denk geldiğine değinen Akça konuşmalarına şu şekilde devam etti:

Kahramanmaraş'ta doktor saldırıdan kapıyı kilitleyerek kurtuldu Kahramanmaraş'ta doktor saldırıdan kapıyı kilitleyerek kurtuldu

"Türkiye geneline vuracak olursak bir randıman fındık üç bin asgari ücretlinin bir senelik ücretine bedel geliyor. Dolayısı ile üreticilerimizin yapılan bu uyarıları dikkate almaları çok önemli. Kendi menfaatleri için çok önemli. Çünkü cebindeki paraları boşa heba etmiş oluyorlar veya ülkenin gelirine, kendi gelirlerine de bir şekilde zarar vermiş oluyorlar. Biz de yetkililer olarak aldığımız karar ile bu hasat döneminin gününde yapılması için çalışmalarımızı ve bütün takiplerimizi sürdürüyoruz."(karar)

Editör: Haber Merkezi