İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI KATZ ERDOĞAN'I HEDEF ALDI İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI KATZ ERDOĞAN'I HEDEF ALDI

Fransa Senatosu dün, Anayasa'da kadınların kürtaj hakkını koruyan bir yasa tasarısını onaylayarak, Başkan Emmanuel Macron'un ABD'de kürtaj haklarının azalmasına yanıt olarak vaat ettiği mevzuatın önündeki büyük bir engeli ortadan kaldırdı.

AP'nin haberine göre Çarşamba günkü oylama, alt meclis olan Ulusal Meclis'in öneriyi Ocak ayında ezici bir çoğunlukla onaylamasının ardından geldi. Yasanın önümüzdeki hafta Parlamentonun ortak oturumuna gidecek ve orada beşte üç çoğunlukla geçmesi bekleniyor.

Macron oylamadan sonra hükümetinin "kadınların kürtaj hakkını anayasaya dahil ederek geri alınamaz hale getirmeye" kararlı olduğunu söyledi. Macron, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, nihai oylama için Pazartesi günü parlamentoyu ortak toplantıya çağıracağını söyledi.

SENATO KADIN HAKLARINDA YENİ BİR SAYFA YAZDI

Macron hükümeti, Anayasa'nın 34. maddesinin "kadının garanti altına alınan kürtaj özgürlüğünü kullanma koşullarını yasa belirler" ifadesini içerecek şekilde değiştirilmesini istiyor.

Senato tasarıyı 267 lehte, 50 aleyhte oyla onayladı. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti şunları söyledi: "Bu oylama tarihi bir oylama. Senato, kadın hakları konusunda yeni bir sayfa yazdı."

Polonya'da, kısıtlayıcı kürtaj yasalarının tartışmalı bir şekilde sıkılaştırılması, geçen yıl ülke çapında protestolara yol açmıştı. 2020'de Polonya Anayasa Mahkemesi, çocukların Down sendromu da dahil olmak üzere ciddi hastalıkları olması durumunda kadınların artık hamileliği sonlandıramayacağına karar verdi.

Kaynak: karar