Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı "soykırım" davasının ilk duruşmasındaki suçlamalar dünyaca ünlü aktörler tarafından kamera önünde okundu.

YouTube kanalında “Filistin Edebiyat Festivali” başlıklı 6 bölüm halinde yayınlanan videolarda dünyaca ünlü 29 aktör, Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik suçlamalarını Uluslararası Adalet Divanı önünde okuyarak davaya destek verdi.

Her bir video binlerce izlenme sayısına ulaşırken Platform X'te de yüzbinlerce kez izlendi.

Videodaki suçlamaları okuyan isimler arasında "Game of Thrones" dizisinin oyuncuları Charles Dance, Carice van Houten, Tobias Menzies ve Lena Headey de vardı.

Ayrıca Beyaz Saray önünde ateşkes talebiyle Gazze'de açlık grevine katılan İsrail doğumlu aktör Adam Bakri, Yahudi aktör Wallace Shawn ve aktris Cynthia Nixon da kamera karşısına geçen ve suçlamaları okuyanlar arasındaydı.

Günler Sonra Güneş'te Bir Patlama Daha Günler Sonra Güneş'te Bir Patlama Daha

Cynthia Nixon


İSRAİL'E KARŞI SOYKIRIM DAVASI KAPATILDI

Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla 29 Aralık 2023'te UAD'ye şikayette bulunmuş ve İsrail'e karşı ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu.

Bu bağlamda Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'ndan dokuz adet geçici tedbir kararı almasını talep ediyor.

Bu kararlar şunları içeriyor: “İsrail, Gazze'deki askeri operasyonlarını derhal durdurmalı, Filistinlilere yönelik soykırımı önlemek için gerekli tüm makul önlemleri almalı ve yerinden edilmiş kişilerin yiyecek, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giyecekle evlerine dönmelerini sağlamalıdır.

 " Aynı zamanda insani yardıma erişimi sağlıyor, soykırıma karışanların cezalandırılması için gerekli tedbirleri alıyor ve soykırımın kanıtlarını koruyor.

Güney Afrika, durumun aciliyeti nedeniyle UAD'den ihtiyati tedbir kararı talep etmesine rağmen, 11 ve 12 Ocak'taki duruşmaların tamamlanmasının ardından Mahkeme, tarafların iddialarını ve delillerini inceleyerek karar için müzakerelere başladı.

Yargıçları kararın açıklanması için bağlayan bir süre bulunmuyor ancak Uluslararası Adalet Divanı'nın daha önceki kararlarına bakıldığında soykırım gibi aciliyet gerektiren davalarda bu sürenin birkaç hafta olduğu görülüyor.

Kaynak: karar