Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya Silahlı Saldırı Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya Silahlı Saldırı

Hamas, son yıllarda İsrail'e yönelik en büyük saldırıyı gerçekleştirdi. İsrail ordusu "savaş alarmı" verdi. İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, eski Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag'ı Gazze'deki insani yardımı organize etmek, kolaylaştırmak ve denetlemek üzere koordinatör olarak atadı.

BM Sözcüsü Ofisi, BM Güvenlik Konseyi'nin Cuma günü (BMGK) kabul ettiği 2720 sayılı kararla Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasını hızlandırmak üzere İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Kıdemli Koordinatörü atanması çağrısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Guterres'in Kaag'a "Gazze'ye insani yardımı organize etmek, kolaylaştırmak ve denetlemekle" görev verdiği ve Kaag'ın aynı zamanda çatışmaya dahil olmayan ülkelerden gelen yardımları koordine edecek bir mekanizma oluşturacağı belirtildi.

Açıklamada Kaag'ın diplomasi, siyaset ve insani yardım alanındaki deneyimi vurgulandı ve Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi'nin (UNOPS) onun çalışmalarını destekleyeceği belirtildi.

Açıklamada, Kaag'ın daha önce Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere Hollanda hükümetinde üst düzey görevlerde bulunduğu ve ayrıca Birleşmiş Milletler sisteminde üst düzey görevlerde bulunduğu belirtildi.

Kaag, Hollandaca, Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca ve Arapça bilmektedir.

BMGK İNSANİ YARDIMLAR İÇİN KARARI KABUL ETMİŞTİ

22 Aralık'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze'de genişletilmiş insani yardıma kesintisiz ve güvenli erişim için "acil önlemler" alınması çağrısında bulunan kararı kabul etti.

Genel Sekreter'in, Gazze'deki sivil topluma yardım ulaştırılmasını hızlandırmak amacıyla insani yardım ve yeniden yapılanma işlerinden sorumlu üst düzey bir koordinatör ataması konusunda mutabakata varıldı.

Karar, Gazze'ye yardım ulaştırılmasını hızlandıracak ve kolaylaştıracak bir mekanizma kurmak üzere koordinatörün Genel Sekreter tarafından atanmasını gerektiriyordu.

Koordinatörün bir an önce atanması çağrısı yapılan kararda, koordinatörün gerekli personel ve donanıma sahip olacağı, Birleşmiş Milletler yetkisi altında çalışacağı ve kendisine verilen görevleri yerine getireceği belirtildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne göre.

Karar, koordinatörün insani yardımın türünü teyit etmesini ve söz konusu kişiye insani yardımın dağıtımını "kolaylaştırma, koordine etme, denetleme ve onaylama" işlevlerini atamasını gerektiriyordu.

Kararda, koordinatörden ilk 20 gün sonra çalışmaları hakkında BM Güvenlik Konseyi'ne rapor vermesi istendi ve tüm taraflar koordinatörle işbirliği içinde hareket etmeye davet edildi.

Kaynak: KARAR