Gelir İdaresi Başkanlığı, ülkeyi yasa boğan ve 10 ili etkileyen deprem felaketi sonrasında yapılan bağış ve yardımların vergiden değil matrahtan düşüldüğünü duyurdu.

İdareninin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yapılan bağış ve yardımların vergiden düşüldüğü yönünde paylaşımların devam ettiğine dikkat çekerek bilgilendirmem yapıldı.

Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları'nın belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi olanağı verildiği hatırılatılan açıklamada, "Kazançtan indirim ile vergiden indirim tamamen birbirinden farklı kavramlardır. Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur" denildi.

İstanbul Taksim metrosunda intihar teşebbüsü! İstanbul Taksim metrosunda intihar teşebbüsü!

Açıklamada, "Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse;100 bin lira kazancı olan bir kurum 20 bin lira AFAD’a bağış yaptığında kazancından 20 bin lira indirecek. Kalan 80 bin lira üzerinden yüzde 20 oranında hesaplanan 16 bin lira kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4 bin liradır" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: www.bloomberght.com

Editör: Haber Merkezi