İçişleri Bakanı: 1 Mayıs'ta Yurt Genelinde 226 Kişi Gözaltına Alındı 28 Güvenlik Görevlisi Yaralandı İçişleri Bakanı: 1 Mayıs'ta Yurt Genelinde 226 Kişi Gözaltına Alındı 28 Güvenlik Görevlisi Yaralandı

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Hayata Dönüş Operasyonu davasında, dönemin İçişleri Bakanı Sadettin Tantan tanık olarak ifade verdi. Ancak birçok kez çağrılmasına rağmen duruşmaya gelmemesi üzerine mahkeme, özel bir duruşma açılmasına karar verdi. Tantan, bu özel duruşmada soruları yanıtladı.

Müdahil avukatlar, Tantan'a operasyondaki hukuki sorumluluğunu sordu. Tantan, operasyonun amacının cezaevlerindeki kontrolünü sağlamak ve örgüt mensuplarını cezaevlerinde tutmak olduğunu ifade etti. Ancak kendisinin operasyonla ilgili hukuki sorumluluğunu kabul etmediğini belirtti.

Avukatlar, Tantan'a operasyon sırasında kullanılan silahlar ve harekat emriyle ilgili sorular sordu. Tantan, operasyonun amacının hiçbir cana zarar gelmemesi olduğunu ve kararların cezaevi savcısının emirlerine göre alındığını belirtti.

Mahkeme, Tantan'a operasyonun MGK'da alınan kararlarla ilgili sorular yöneltti. Ancak Tantan, MGK toplantısında alınan kararları hatırlamadığını ve operasyonun planlanması ve uygulanmasıyla ilgili daha fazla bilgi veremedi.

Müdahil avukatlar, Tantan'ın özel bir mahkemede dinlenmesinin usule aykırı olduğunu ve avukatların olmadığı bir ortamda dinlenmesinin hakkaniyete uygun olmadığını savundu. Tantan'ın verdiği yanıtların operasyonla ilgili sorumluluğunu açıklığa kavuşturduğunu düşündüler ve Tantan hakkında iddianame hazırlanmasını talep ettiler.

Kaynak: Bianet