Kızılırmak'a Düşen Hafriyat Kamyonunun Şoförü Öldü Kızılırmak'a Düşen Hafriyat Kamyonunun Şoförü Öldü

İBB Meclisi, Gazze'ye İnsani Yardım Yapma Kararı Aldı: Kızılay Üzerinden İletme Tartışmaları Yaşandı

Hamas'ın İsrail'e yönelik başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonunun ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İsrail ile Filistin arasındaki savaştan etkilenen halklara insani yardım yapılmasına karar verdi. Ancak İBB'nin sağladığı yardımların Kızılay aracılığıyla Gazze'ye ulaştırılması kararı tartışmalara yol açtı. İBB CHP yönetim kurulu üyesi Kösedağ, şunları söyledi: “Savaştan bahsediyoruz. Bu meselede siyaset yoktur. İBB'nin bu yardımları alıp bölgeye dağıtacak gücü, gücü ve altyapısı var” dedi.

Hamas, son yıllarda İsrail'e yönelik en büyük saldırıyı gerçekleştirdi. İsrail ordusu "savaş alarmı" verdi. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İsrail ile Filistin arasındaki savaştan etkilenen insanlara insani yardım yapılmasına karar verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Kasım ayı toplantıları, İkinci Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Kalaycı başkanlığında Saraçhane Belediye Binası'nda gerçekleştirildi. Anka'nın haberine göre, İBB Dışişleri Müdürlüğü'nün Gazze'ye insani yardım teklifini içeren rapor görüşüldü. Teklifte, İBB tarafından sağlanan yardımların Gazze'ye Kızılay aracılığıyla ulaştırılmasının kararlaştırılması tartışmalara yol açtı.

Oylamadan önce konuşan CHP Meclis üyesi Filiz Öztürk Çelik, Kızılay aracılığıyla insani yardım gönderilmesine tepki göstererek şunları söyledi:

"Gazze'de bir insanlık dramı yaşanıyor ve bu trajedi Gazze'de 2 milyondan fazla insanı, özellikle de kadın ve çocukları etkiliyor. Bu koşullara bir nebze olsun katkı sağlamak umuduyla Dışişleri Bakanlığımız, Gazze'ye su, gıda, ilaç, elektrik ve tıbbi yardım sağlanması yönünde parlamentomuza teklifte bulundu. Ancak teklif kabul edilmesine rağmen heyetimiz yardımın Kızılay aracılığıyla yapılmasına karar verdi. Anlamak imkansız.

Ne yazık ki AK Parti iktidarı tarafından yönetilen ülkemizde Kızılay adı çadır ve battaniye satan, her türlü yolsuzlukla gün yüzüne çıkan, Ensar Vakfı üzerinden vergi kaçırmayı düşünen veya ürünlerin varlığıyla ortaya çıkan bir isimdir. İsmail Ağa Cemaatine bağlı vakıf ve derneklerdeki Kızılay insani yardım çalışanları? Pek çok skandalla anılan bir kurum olduğunu söylüyorsunuz. Burası her türlü sel ve afet sonrasında hemen yardım istese dahi paha biçilmez gayrimenkullerini vatandaşlara bağışlayan bir kurum. Söylediğim her şey Kızılay tarafından kabul edildi. Kızılay'ın bile böyle bir görev verildiğinden haberi yok. Kızılay'ın bu konuda herhangi bir talebi ve beklentisi olmasa bile İBB'nin sağladığı yardım neden Kızılay Derneği aracılığıyla sağlansın? İBB, Kızılay'ın İstanbul'da topladığı yardımlar için "bize verin biz dağıtalım" diyebilir mi? Kızılay'ın böyle bir talebi olmasa da sadece durumun sorumluluğunu üstleniyor. Dolayısıyla bu konuda bir karşı teklifimizin de altını çizmek isterim: Önderliğimizden gelen raporun öncelikle oylanması."

AK Parti Milletvekili Çelik'in ardından konuşan Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, şunları söyledi: “Kızılay, Türkiye'ye özgü bir örgüt değil. Dünyanın bütün Müslüman ülkelerinde var. Mesele Kızılay'ı eleştirmek değil, buradan ucuz siyaset yapmaktır. Zaten Türkiye'deki tüm insani kuruluşlar Kızılay aracılığıyla buraya yardım sağlıyor. "Komisyon raporunun, Türk Kızılayı Derneği'nin açıklamasındaki yardım faaliyetinin düzeltilmesi yönünde oylanmasını veya AFAD aracılığıyla iletilmesini öneriyorum" dedi.


İBB CHP'li Mesut Kösedağ ise şunları söyledi: “Savaştan bahsediyoruz. Bu meselede siyaset yoktur. İBB, bu yardımları bölgede alıp dağıtabilecek güce, kuvvete ve altyapıya sahiptir. Bunun için AFAD ile koordinasyon sağlanacak. Kızılay da mutlaka yardımcı oluyor. Bunda herhangi bir sorun yok. İBB olarak ona orada yardımcı olalım. "Komisyondan gelen teklife oy veriyoruz" dedi.


İBB Dış İlişkiler Başkanlığı'nın teklifi, AK Parti Hukuk Komisyonu üyesi Muhammet Kaynar tarafından oy çokluğuyla kabul edildi.(karar)

Editör: Haber Merkezi