İBB'ye yönelik 'terör soruşturması' hakkında neler biliniyor?

İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karşı yürütülen terör soruşturmasına dair raporun Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilmesinin ardından bugün hem Ekrem İmamoğlu hem de Süleyman Soylu basın açıklaması düzenledi.

Haber Merkezi
Haber Merkezi
Editör
Yayınlanma
3 Dk Okunma Süresi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB’de soruşturulan dönem içerisinde 25 bin 361 kişinin işe alındığını ve bunların bin 668’inin araştırıldığını belirtti.

Bu kişilerin bin 163’ünün terör örgütleriyle irtibat ve iltisaklı olduğunu söyleyen Soylu, İmamoğlu döneminde işe alınan 505 kişi hakkında ise kesin olarak kamu görevi yapmalarına engel durum tespit edildiğini belirtti.

İmamoğlu ise, “Bir yıldır terörist diye iddia ettiği kişileri işten çıkarmayarak görev suçu işlemiş midir?” diye sordu.

Soylu bunu “Terörle iltisaklı 505 kişinin kamu görevi yapmaya engel durumu var. Bizim bunları atma yetkimiz olsaydı atardık. Kanunun verdiği böyle bir yetki söz konusu değildir” diyerek yanıtladı.

BBC Türkçe, İBB soruşturmasına dair bilinenleri derledi.

İBB terör soruşturması basın açıklaması

KAYNAK,TWITTER

Soruşturma nasıl başladı, iddialar ne?

İçişleri Bakanlığı’nın İBB soruşturması Aralık 2021’de başladı.

Soruşturmanın başında, İBB çalışanlarının 455’inin PKK/KCK, 80’inin DHKP-C, 20’sinin MLKP, ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer örgütlerle iltisaklı ve irtibatlı olduğu yönünde ihbarlar ve tespitler olduğu açıklanmıştı.

Yaklaşık bir yıl sonra, 24 Aralık 2022’de açıklama yapan Bakanlık, soruşturmada görevlendirilen 8 kişilik teftiş heyetinin soruşturmayı tamamladığını ve raporun savcılığa teslim edildiğini duyurdu.

Teftiş heyetinin mülkiye, ticaret ve maliye müfettişleri ile MASAK uzmanından oluşan 8 kişilik bir heyet olduğu belirtildi.

Buna göre, İBB ve şirketlerinde terör örgütleriyle irtibatlı/iltisaklı 1.668 kişi çalıştığının tespit edildiği ve ön incelemeye tabi 505 kişiden 484’ünün güvenlik soruşturması yapılmadan işe alındığı kaydedildi:

“Kamu kurum ve kurulularında çalışmakta iken KHK ile kamu görevinden ihraç edilen 21 kişinin şirketlerde işe alındığı, PKK/KCK Terör Örgütü ile irtibatlı veya iltisaklı olan 432 kişiden 6’sının PKK/KCK Terör Örgütü adına kırsal alanda silahlı olarak faaliyette bulunduğu, 36’sının PKK/KCK 'Sözde Değer Ailesi' mensubu olduğu tespit edilmiştir.”

Bakan Soylu, bin 163 kişinin terörle irtibat ve iltisaklı olduğunu ama “işe girmeye engel olmadığı için” incelemeye alınmadığını, İmamoğlu döneminde alınan 505 kişinin ise tamamının terörle irtibat ve iltisaklı olduğu için kamu görevinin yapılmasına engel teşkil eden kişiler olduğunu söyledi.

IŞİD'e Yönelik Operasyonda 30 Şüpheli Gözaltına Alındı IŞİD'e Yönelik Operasyonda 30 Şüpheli Gözaltına Alındı
Twitter paylaşımını geçin, 1

#CanlıYayın

Editör: Haber Merkezi
Editör Hakkında
Yorumlar