Karaciğer ve safra yolu hastalıkları dünyada ve ülkemizde oldukça yaygındır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte bu hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde de büyük ilerlemeler yaşanıyor. Endoskopi ve ultrasonun tek bir cihazda birleştirilmesiyle uygulanan EUS veya endoskopik ultrason, sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavi sürecini kolaylaştırmaktadır.

Bu görüntüleme yöntemi ile gerekirse işlem sırasında biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılabilmektedir. Bahçelievler Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Boğa, karaciğer hastalıklarında ileri endoskopi uygulamaları hakkında bilgi verdi.

Yüksek frekanslı ses dalgalarıyla teşhis gerçekleştiriliyor

EUS veya endoskopik ultrason, karaciğer, safra kesesi ve pankreas gibi organların görüntülerini elde etmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanan bir cihazdır. Ayrıca sindirim sisteminin alt katmanlarının ve çevre dokuların incelenmesine de olanak sağlar. Bu hastalıklar ve durumlar için EUS teknolojisi kullanılmaktadır.

  • Yemek borusu kanseri
  • Mide kanseri,
  • Rektal kanser
  • Safra kanalı kanseri
  • Pankreas kanseri teşhisi
  • Biyopsi yap
  • Erken evrelerde kanser tespiti

Ameliyat sonrası takipte nüks sonuçlarının araştırılması

Ameliyattan önce radyoterapi uygulanması durumunda tümör çapındaki gerilemenin araştırılması

Yakın organlardaki (prostat, mesane, vajina), lenf düğümleri ve rektum çevresindeki damarlardaki kanser tutulumunu incelemek ve tümörün derecesini (T1, T2, T3, T4) belirlemek için kullanılabilir.

Endoskopik yöntemler hastanın hızlı iyileşme sürecinin önünü açıyor

Karaciğer ve safra yolları hastalıklarının teşhis ve tedavisi endoskopik ultrason kullanılarak yapılmaktadır.

Kolanjiyoskopi veya ERCP, safra kanallarının görselleştirilmesine ve karaciğer içinde gezinmeye olanak tanır. Endoskopik bir aletle bu parçanın safranın aktığı ince bağırsaktan safra kanallarına girdiğini görüntülemek mümkündür. ERCP safra kanallarındaki darlıklar, taşlar ve tümörler gibi durumların teşhis ve tedavisini amaçlamaktadır. Dolayısıyla hasta büyük bir ameliyata gerek kalmadan endoskopik işlemlerle konforlu bir süreç gerçekleştirerek normal hayatına dönebilir.


Vakalarla açıklanan yeni yöntemler

Kanseri 7 yıl önceden tespit edebilir! Kanseri 7 yıl önceden tespit edebilir!


Son yıllarda endoskopik uygulamalar konusunda uluslararası bir organizasyon düzenlenerek olumlu sonuçları dikkat çekmektedir. Bahçelievler Memorial Hastanesi İleri Endoskopi Merkezi'nde dördüncüsü gerçekleştirilen Karaciğer Akademisi'ne farklı ülkelerden 120 doktor katıldı. il prof. Dott. Yusuf Ziya Erzin, prof. Dott. A. Emre Yıldırım e il Prof. Dr. Salih Boğa'nın düzenlediği akademide karaciğerin endoskopi ile birleştirildiği endopatoloji kavramı incelendi. Karaciğerde normalde kesitsel yöntemler kullanılırken, son zamanlarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte sıklıkla kullanılmaya başlanan EUS veya endoskopik ultrasonun karaciğer hastalığının tedavisindeki rolü ve güncel yaklaşımlar canlı vakalarla paylaşıldı.

Bu alandaki çalışmalarıyla dünya çapında tanınan Marsilya Üniversitesi'nden profesör. Dr. Marc Barthet'nin de katıldığı akademide, yeni teknolojiler kullanılarak vakalarda tanı ve tedavi yöntemleri gösterildi.

Kaynak: MEMORİAL