Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kayması felaketinin üzerinden 7 gün geçmesine rağmen, hala göçük altında kalan 9 işçinin durumu belirsizliğini koruyor. Maden firmasının Türkiye Müdürü C. D., dün gözaltına alındıktan sonra yurt dışı yasağı kararıyla serbest bırakılmıştı.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Mert Batur, felaketin yaşandığı günden bu yana maden sahasında bulunan işçilerle temasta olduklarını belirterek, toprak kayması nedeniyle arama-kurtarma faaliyetlerinin durduğunu açıkladı.

Batur, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, arama-kurtarma çalışmalarının taşeron şirket Çiftay işçileri tarafından yürütüldüğünü ve dün itibarıyla 10-20 santimlik bir kayma tespit edildiği için çalışmaların durdurulduğunu belirtti. Bugün itibarıyla sahada herhangi bir çalışmanın olmadığını ifade etti.

Önlemlerin yetersiz olduğunu dile getiren Batur, arama-kurtarma ekibinin siyanürlü toprakta çalıştırıldığını vurguladı. Özellikle bu durumun iş sağlığı ve güvenliği açısından ciddi riskler oluşturduğunu söyledi.

Batur'un açıklamalarına göre, Çiftay işçileri önce arama-kurtarmaya destek olmak üzere çağrıldı, ancak daha sonra siyanürlü toprağın taşınmasıyla ilgili görevlendirildiler. Bu durum işçiler arasında endişe yaratırken, bazı işçilerin işten kaçınmaya çalıştığı belirtildi.

Bağcılar'da taksici meslektaşını öldürdü Bağcılar'da taksici meslektaşını öldürdü

Batur, işçilere "siyanürlü toprağın taşınması işini yapacaksınız ya da ücretsiz izne ayrılacaksınız" denildiğini ve bazı işçilerin bu nedenle istifa etmek zorunda kaldığını aktardı.

Şu an için göçük altında kalan işçilerin durumu belirsizliğini korurken, maden sahasında güvenlik önlemlerinin ve arama-kurtarma çalışmalarının ne zaman başlayacağı konusunda net bir bilgi bulunmuyor. 

Kaynak: birgün