Kenya'da Şiddetli Yağışlarla Tetiklenen Sel Felaketinde Can Kaybı Artıyor Kenya'da Şiddetli Yağışlarla Tetiklenen Sel Felaketinde Can Kaybı Artıyor

İspanya, siber casusluk krizi nedeniyle ABD'ye iki istihbarat ajanısınır dışı etme emri verdi

İspanya'nın sol azınlık koalisyon hükümetinin, ABD'nin siber casusluk krizine tepki olarak iki istihbarat ajanını ülkeyi terk etmeye zorladığı iddia edildi.

El País gazetesi, Madrid'deki ABD büyükelçiliğinde çalışan ve İspanyol Ulusal İstihbarat Merkezi (CNI) ile doğrudan ilişkisi olan iki Amerikalı ajanın "İspanya'dan gizlice sınır dışı edildiğini" duyurdu.

Gazete, İspanya ile ABD arasında "Washington için çalışan CNI casusları nedeniyle" yaşanan krizin iki ülke ilişkilerinde önemli sonuçlar doğurduğunu ancak ABD ajanlarının ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı gerçeğinin gizli tutulduğunu belirtiyor Çünkü olayın abartılması önlendi.

Basına geç yansıyan olayın İspanya ile ABD arasında ciddi sorunlar yaratacağını savunan El País, Savunma Bakanı Margarita Robles'in yaz sonunda ABD'nin Madrid Büyükelçisi Julissa Reynoso'yu çağırdığını ve şunları söylediğini bildirdi: "Bu, iki müttefik ülke arasında düşmanca ve alışılmadık bir durum olarak değerlendiriliyor." Şöyle yazdı: "Bu eylem için bir açıklama istiyorum."

Gazete ayrıca, Dışişleri Bakanı José Manuel Albares'in ABD büyükelçisiyle görüşerek İspanyol hükümetinin duyduğu rahatsızlığı kendisine ilettiğini bildirdi.

Bakan Robles ise bugün basına yaptığı açıklamalarda, İspanya ve ABD'nin "NATO ve diğer birçok kurumda işbirliği yaptığını, iki dost ve müttefik ülke olduklarını ve aralarındaki sorunları diyalog yoluyla çözebileceklerini" ifade etti. ve karşılıklı diyalog."

Robles ayrıca iki CNI çalışanına yönelik soruşturmanın gizli yürütüldüğünü ve İspanyol adalet sistemine güvenlerinin tam olduğunu belirtti.

Hafta başında İspanyol basınında yer alan ve Savunma Bakanı Margarita Robles tarafından da doğrulanan bir haberde, ABD'ye gizli belge sızdıran iki CNI çalışanı hakkında soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

ABD istihbaratına çok gizli belge ve bilgi verdiği iddiasıyla CNI tarafından açığa alınan iki İspanyol ajandan birinin yargılanmak üzere cezaevine gönderildiği, diğerinin ise şartlı olarak serbest bırakıldığı anlaşılıyor.(Haberler.com)

Editör: Haber Merkezi