İzlanda'da Beklenen Volkanik Patlama Türkiye'yi de Etkileyebilir

Skandal Operasyon: Yeni Doğan Bebekleri Başka Hastanelere Yönlendirerek Satmışlar Skandal Operasyon: Yeni Doğan Bebekleri Başka Hastanelere Yönlendirerek Satmışlar

Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Emel Ünal, İzlanda'da Fagradalsfjall Yanardağı'nda beklenen volkanik patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Ünal, patlamanın şiddetine bağlı olarak dünyayı soğutma potansiyeli bulunduğunu ve Türkiye'yi de etkileyebileceğini ifade etti. İzlanda'da yaşanan depremler sonrasında acil durum ilan edilen bölgede yanardağ patlama riski yüksek olarak değerlendiriliyor.

Ünal, volkanik patlamaların atmosfere kül ve aerosol gibi parçacıklar yayarak atmosferin yapısını etkilediğini belirtti. Bu etkinin güneş ışınlarını yansıtan bir tabaka oluşturarak dünyayı soğutabileceğini ifade etti. İzlanda'da yaşanması muhtemel patlamanın Türkiye'yi olumsuz etkileme ihtimaline dikkat çeken Ünal, 1981 ve 1991 yıllarındaki volkanik patlamaların dünyada kademeli bir şekilde soğumalara neden olduğunu hatırlattı.

Ünal, Türkiye'nin hava sahasının da olumsuz etkilenebileceği ihtimaline işaret ederek, atmosferdeki kül, toz ve sülfür miktarının patlamanın nasıl gerçekleştiğine bağlı olarak değişeceğini ve bu durumun hava koşulları, jet akımları ve rüzgarlarla ilişkili olduğunu vurguladı. 2010'da Avrupa'da yaşanan bir volkanik patlama sonucunda oluşan kül bulutunun uçuş faaliyetlerini durdurduğunu hatırlatan Ünal, benzer bir durumda Türkiye'nin de olumsuz etkilenebileceğini belirtti. Bu nedenle, meteorolojik okuryazarlığın önemine vurgu yaparak, patlamanın detaylarına bağlı olarak Türkiye'de olumsuz hava sahası koşulları oluşma olasılığının bulunduğunu dile getirdi.(Haberglobal)

Editör: Haber Merkezi