İzlanda'nın güneybatısındaki bir aydır aktif olan Reykjanes Yanardağı dün faaliyete geçti. Yetkililer, son haftalarda aşırı derecede aktif hale gelen yanardağın verdiği zararı azaltmak için bir süre önce bölgeyi boşaltmıştı. Grindavik ve yaklaşık 4.000 kişinin yaşadığı jeotermal kaplıca da boşaltıldı.

VOLKAN PATLAMASI BÖLGEDE BÜYÜK ENDİŞE YARATTI

Meteoroloji yetkilileri şunları söyledi: "Dikkat, Grindavik'in kuzeyinde volkanik bir patlama başladı." Başkent Reykjavik'in 40 kilometre güneybatısındaki yanardağın patlaması büyük endişe yaratırken, Keflavik Uluslararası Havalimanı'nın açık olduğu ancak bazı uçuşlarda aksama olabileceği açıklandı.
 

Türkiye kısıtlamaları hafifletti mi?  İsrailli bakan iddiaları yalanladı Türkiye kısıtlamaları hafifletti mi? İsrailli bakan iddiaları yalanladı



''DÜNYA YÜZEYİNDEKİ ÇATLAK GENİŞLEMEYE DEVAM EDİYOR"

Resmi makamların yayınladığı fotoğraflarda, gökyüzünü aydınlatan parlak yeşil ve turuncu lavların hızla yayıldığı görülüyor. İzlanda Meteoroloji Ofisi şunları söyledi: “Sismik aktivite, patlamanın Grindavik'e doğru devam edeceğini gösteriyor. "Dünya yüzeyindeki çatlak 3,5 kilometre uzunluğunda ve genişlemeye devam ediyor" dedi.

SANİYEDE YAKLAŞIK 200 METREKÜP LAV'A NEDEN OLUYOR

Yetkililer ayrıca saniyede 100 ila 200 metreküp lavın aktığını, bu hızın önceki patlamalardan çok daha yüksek olduğunu açıkladı. Öte yandan yanardağın patlamasının ardından birçok İzlandalı, tüm uyarılara rağmen oraya giderek patlama anına tanık oldu.
 



PATLAMA ANINI İZLEMEK İÇİN YANARDAĞIN ÇEVRESİNE AKIN ETTİLER

Yetkililer bölgeden uzak durulması gerektiğini duyurmuş olsa da birçok İzlandalı "maceracı" bir konvoy oluşturarak lavlara yaklaştı. Hava fotoğraflarında bir araba konvoyunun kratere doğru ilerlediği görülüyor. (haberler.com)

Editör: Haber Merkezi