Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında Türkiye'deki olası tsunami tehlikesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Moriwaki, özellikle İstanbul'un 3 ilçesini vurgulayarak, "Tamamen suyun altında kalabilirler" uyarısında bulundu.

Moriwaki, çocuklara deprem eğitimi verilmesinin önemine vurgu yaparak, bina içine sığınmanın yanı sıra dışarıdaki tehlikelerden de korunma gerekliliğine dikkat çekti.

Kızılırmak'a Düşen Hafriyat Kamyonunun Şoförü Öldü Kızılırmak'a Düşen Hafriyat Kamyonunun Şoförü Öldü

Müteahhitlerin bina yapımında uymaları gereken kurallara vurgu yaparak, izinsiz veya kaçak binaların olmadığını belirtti.

Japonya'daki depremi değerlendirirken, tsunami riskinin deniz kıyısındaki yerlerde daha yüksek olduğunu ifade eden Moriwaki, Türkiye'deki denizlerin küçük olması nedeniyle en fazla 1-3 metre arasında bir tsunami beklendiğini belirtti.

6 büyüklüğündeki depremlerin yılda 5-10 kez meydana geldiğini söyledi.

Moriwaki'nin özellikle vurguladığı noktalar arasında Hatay, Mersin, Antalya, Alanya, İzmir, Muğla, Fethiye, Avcılar, Küçükçekmece ve Büyükçekmece gibi bölgeler yer aldı.

Özellikle düz bölgelerde tamamen suyun altında kalma riskine dikkat çekti.

Uzman, olası bir tsunami durumunda yüzmek yerine yüksek yerlere çıkmanın daha güvenli olduğunu ve enkaz altında ses çıkarmak için düdük kullanmanın önemini vurguladı.

Moriwaki, "Merdiven en kötü bölge" uyarısında bulunarak, afet durumlarında dikkat edilmesi gereken faktörleri detaylıca paylaştı.

Kaynak: cumhuriyet