Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında ‘çılgın proje’ olarak duyurduğu Kanal İstanbul yıllardır tartışılıyor. Projenin ÇED raporunu Çınar Mühendislik Müşavirlik A. Ş. hazırlamıştı. Projeye verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali istemiyle dava açılmıştı. Rapor günlerce tartışıldı ve pek çok tepkiye neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı ile İstanbul Kent Konseyi’nin ortaklaşa hazırladığı Kanal İstanbul Kamu Bilgilendirme Platformu’nda projenin olumsuz etkileri ve ÇED raporunun eksikliklerine de yer verilmişti.

Projenin birçok olumsuz etkisi sıralanan platformda ÇED raporuna ilişkin “Fiziki coğrafya, jeomorfoloji, atmosfer, hava, iklim ve iklim değişikliği konularında yapılmış herhangi bir analiz, değerlendirme ve modelleme çalışması yoktur. ÇED yöntemi tümüyle etkisiz ve yetersizdir. Milyonlarca yılda evrimleşmiş bir yeryüzü parçasının, çok özel bir coğrafi yörenin, kısacası coğrafyanın değiştirilmek istendiği böyle bir büyük projenin etkileri buradaki yöntemlerle değerlendirilemez” ifadeleri yer almıştı. Kanal inşaatının yılda 1,7 milyon ton ek karbondioksit salınımına neden olacağı belirtiliyor.

‘Eylem planı oluşturacak’

Aynı şekilde iklim krizine neden olan kirli enerjinin başında kömürlü termik santralleri görülüyor. Termik santrallerin kıskacındaki Kahramanmaraş, Afşin ilçesinde planlanan Afşin C Termik Santrali Açık Kömür İşletmesi ile ilgili ÇED raporu da Çınar Mühendislik Müşavirlik A. Ş. hazırladı. Tartışmaların odağındaki bu şirketin Fatih Belediyesi ile “Sera Gazı Hesaplanması, Envanter Raporu ve İklim Değişikliği Eylem Planının Hazırlanması Projesi” için sözleşme imzaladığı ortaya çıktı. Şirketle belediye söz konusu işin sözleşmesini 15 Nisan 2022’de imzaladı. Şirket işe 18 Nisan 2022’de başladı.

‘Karbon ayak izi hesaplayacak’

Şirketin resmi internet sitesinde duyurulan projenin amacı “İklimle ilgili risk ve olanakların değerlendirilerek uzun vadeli sağlam bir iklim değişikliği stratejisinin oluşturulmasıdır. Aynı zamanda, sera gazı envanteri çıkarılarak karbon ayak izinin hesaplanması ve küresel iklim değişikliği mücadele hedeflerini içeren yerel iklim değişikliği eylem planını hazırlanması” olarak yer aldı. Proje kapsamında geçen haziran ayında belediye personellerinin katıldığı 2 günlük bir eğitim de gerçekleşti. Eğitim programında “Sera gazı ve iklim değişikliğine dair temel bilgiler, ilgili mevzuatlar, izleme ve raporlama tebliği, sera gazı hesaplama metodolojisi, kurumsal karbon ayak izi hakkında bilgilerin” aktarıldığı belirtildi.

IŞİD'e Yönelik Operasyonda 30 Şüpheli Gözaltına Alındı IŞİD'e Yönelik Operasyonda 30 Şüpheli Gözaltına Alındı

‘Sera gazı emisyonları vurgusu’

Projenin ilerleyen aşamalarında ise “sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliği ile mücadele için politika, hedef, strateji ve eylemlere yönelik görüş, öneri ve değerlendirmelerin alınması sağlayacak bir çalıştay düzenleneceği ve nihai iklim değişikliği eylem planı oluşturulacağı” ifade edildi.

Kaynak: halktv.com.tr

Editör: Haber Merkezi